Shadow

Zaštita vrijednog arheološkog lokaliteta Dioklecijanov ribnjak

Zaštita vrijednog arheološkog lokaliteta Dioklecijanov ribnjak te podmorja otoka Šolte kao i podizanje svijesti lokalnoga stanovništva o očuvanju čistoće morskog okoliša najvažniji su zadaci vrijednog projekta EKO ŠOLTA –ispod i poviše (below and above). Za ovaj projekt Općine Šolta sredstva su dobili po natječaju FLAG-a “Škoji” , Mjera 2.2. – promicanje zaštite okoliša i prirodne baštine u području ribarstva /akvakulture i ublažavanje klimatskih promjena.

Projekt je usmjeren zaštiti prirode i okoliša, prvenstveno mora i priobalja, te sadržaja u prirodi koji educiraju i informiraju posjetitelje o potrebi zaštite okoliša i očuvanju njegove krajobrazne i biološke raznolikosti. Aktivnosti su podijeljene u dva dijela, kaže Tihana Glavurtić, tako se prvi dio odnosi na uređenje tematske staze u uvali Piškera, u kojoj se nalaze zaštićeni podvodni arheološki ostaci antičkog ribnjaka, usmenom predajom na otoku poznatim pod nazivom Dioklecijanov ribnjak.

Antički ribnjak na dnu najmanje uvale u mjestu Nečujam je zaštićeno kulturno dobro, u 4. stoljeću car Dioklecijan koji je živio nedaleko u palači u Splitu izabrao je najmanju uvalu u Nečujmu kao svoj ribnjak. Zato je toj uvalici i danas ime Piškera, a ruševine su još uvijek tu, na dnu mora. U Piškeri je, kako predaje kažu, Dioklecijan imao i terme gdje je dolazio na kupanje, a sada će biti dio ovog šoltanskog projekta. Drugi dio projekta odnosi se na čišćenje plaža i podmorja uvale Nečujam u suradnji svih partnera, lokalnih udruga, mjesnih odbora i mještana te posjetitelja otoka, Dosadašnje brojne akcije čišćenja su pokazale da je morski otpad većinski ipak lokalnog podrijetla (a ne s brodova) pa je važno raditi na uključenju lokalne zajednice i povećanje svijesti i odgovornosti za morski otpad.-navodi Tihana Glavurtić.

Svrha projekta je doprinijeti očuvanju prirodne baštine otoka Šolte nužne za održiv ekološki, gospodarski razvoj otoka usmjerenog turizmu te sudjelovati u povećanju dobrobiti izuzetno bogate prirodne i kulturne otočne zajednice područja FLAG-a. -Aktivno uključivanje lokalne zajednice i posjetitelja u akcije čišćenja doprinijet će razvoju svijesti u području odgovornog upravljanja otpadom, osobito morskog, čime će se promovirati važnost zaštite okoliša i prirodne baštine na području FLAG-a.-ističe Tihana Glavurtić.

Cilj projekta je razvoj nove ekološke ponude kroz provedbu projekta u kojem sudjeluju svi dionici koji uživaju prirodnu baštinu i okoliš otoka, za vrijeme provedbe projekta, ali i ubuduće, i to kroz razvoj tematske edukativne mreže te akcije čišćenja plaža i podmorja. Sam kopneni krajobraz odabranog lokaliteta za tematsku mrežu bit će dodatno oplemenjen tradicionalnom gradnjom te mediteranskom hortikulturom čime će se posjetiteljima dodatno povećati doživljaj otoka i mora, a info table educirati o zaštićenim i ugroženim vrstama prisutnima baš u akvatoriju Šolte.

Tekst: Ojdana Koharević

Fotografije: putovnica.net

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije