Shadow

Nikad jača regata Melgesa

Šesta regata iz serije CRO Melges 24 Cup jedri se u organizaciji JK Labud od 30. rujna do 2. listopada

Rekordi postoje kako bi se rušili. Tako je šesta regate iz serije CRO Melges 24 Cup ponovno rekordna po broju posada. Impresivnih 17 hrvatskih brodova i 77 jedriličara naći će se na startu regate Labud CRO Melges 24 Cup koja se u Splitu jedri od 30. rujna do 2. listopada uz partnerstvo specijalne bolnice Medico, OneSailsa, Sailing Pointa i Digitalnog akvarija.

CRO Melges 24 Cup iz regate u regatu postaje sve snažniji u natjecateljskom smislu, što je jasan pokazatelj njegove prepoznatljivosti u svijetu jedrenja i rasta klase u Hrvatskoj.

‘Izuzetno nam je drago što će Labud u splitskom mjesecu jedrenja na regati Melgesa ugostiti sjajne hrvatske jedriličare koji jamče istinski spektakl na moru. Imati ovakvu startnu listu na kojoj su najbolji od najbolji velika je čast, a sigurno je i održavanje velike Mrduje pridonijelo rekordnom broju posada koje će dodatno uveličati praznik jedrenja u Splitu’, poručio je u ime organizatora iz JK Labud Josip Olujić, bivši hrvatski reprezentativac u klasi Finn.

CRO Melges 24 Cup u kratkom je vremenu postao najbrojnija i najjača jedriličarska serija na Jadranu te s preko 20 brodova predstavlja treću najveću flotu Melgesa 24 u čitavom svijetu. Ove je godine održano pet regata i ukupno 30 jedrenja, a trenutačno je vodstvu posada Universitas Nova Ivana Kljakovića Gašpića ispred Panjića Luke Šangulina i Matarana 24 Ante Botice.

‘Konkurencija je sjajna, o pobjedniku regata odlučuju nijanse, tako da je svima nama veliki gušt jedriti u Melgesu. Ovaj vikend u Splitu će biti poseban i zbog Mrduje, a nama je ova regata idealna priprema za Europsko prvenstvo u Melgesu koje u Genovi starta krajem listopada’, ispričao je Ivo Matić iz trogirske posade Mataran 24.

Klasa Melges 24, međunarodno je rasprostranjena klasa monotip jedrilice, priznata od Svjetske jedriličarske federacije i vrlo atraktivna jedriličarima upravo zbog činjenice da se jedri i natječe na jedrilicama istih tehničkih karakteristika što znači da na regatnom polju vlada ravnopravnost, a u borbama jedara odlučuje znanje, umješnost i uigranost kormilara i posade.

S preko 900 jedrilica na svijetu, ova klasa na međunarodnoj razini okuplja najbolje od jedriličarskog svijeta – sudionike America’s Cupa, Volvo Ocean Racea, olimpijce, kao i mnogobrojne vrsne jedriličare profesionalce. I u Hrvatskoj je klasa Melges 24 okupila kremu hrvatskog jedrenja poput Šime i Mihovila Fantele, Tončija Stipanovića, Karla Kureta, Ivana Kljakovića Gašpića, Filipa Jurišića, Tomislava Bašića, Stjepana Vitaljića i brojne druge.

Lista posada Labud CRO Melges 24 Cup: AmorWave, Blue Label, Iggy, Joyrunner, Lero, Mataran 24, Obi-Wan, Orage, Palmina, Panjić, PointOne, Razjaren, Strilica Zuxu, The Pimp, Universitas Nova, Yikes,

Zen.