Shadow

Višenamjensko plovilo čuva Malostonski zaljev

Malostonski zaljev dobio je nedavno prvo višenamjensko plovilo vrijedno 520.965,00 kuna opremljeno specijaliziranom opremom za zaštitu morskog okoliša ovoga područja. Sredstva za nabavu plovila u cjelosti su stigla iz EU fondova, a  nabavilo ga je Komunalno društvo Ston.

-Nabavkom višenamjenskog plovila sa specijaliziranom opremom Komunalno društvo Ston ima cilj direktno sudjelovati u provedbi daljnjih eko akcija, intervenirati u slučaju iznenadnih onečišćenja, monitoringu mora i priobalja Malostonskog zaljeva (Sveučilište u Dubrovniku – Odjel za ekologiju, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split), ali i ojačati svijest dionika unutar ribarstvenog područja FLAG-a. – kaže Ana-Marija Romić, direktorica Komulanog društva Ston.

Uz to, uz nabavu ovoga plovila edukacijom i promotivnim aktivnostima žele naglasiti veliku potrebu zaštite okoliša mora, priobalja i podmorja ovog zaštićenog posebnog rezervata.

Plovilo je dugo 8 metara, široko 2,80 metara, od specijalizirane opreme ima skimmer za prikupljanje zauljenih površina na moru s posebnim agregatom te montažnu dizalicu kako bi se na površinu izvukao otpad nakon ekoloških akcija te za druge potrebe. S  obzirom na višestruku primjenu, prvo je takvo više namjene na području Malostonskog zaljeva, a posebna vrijednost je činjenica što je specijalizirano plovilo izgrađeno u hrvatskoj tvrtki Aeda inc, obitelji Šagarjelo.

Malostonski zaljev je poznat po ribarstvu i školjkarstvu, a posebno po uzgoju poznate europske plosnate kamenice latinskoga naziva Ostrea edulis, prirodnog, ali i gastronomskog zaštitnog znaka ovoga područja. Školjkaši se u Malostonskom zaljevu mogu uzgajati zbog  dotoka slatke vode iz Neretve, a posebno zbog temperature i čistoće mora, zbog toga je nabava ovog plovila itekako značajna za ovo područje.

Malostonski zaljev je još 1983. godine zaštićen kao posebni rezervat u moru,  a uz to zaštićeno je područje u okviru ekološke mreže Natura 2000 u kategoriji posebnog rezervata u moru. Očuvani prirodni resursi morskog okoliša predstavljaju značajne potencijale za razvoj ribarstva i akvakulture, no istovremeno su izloženi pritiscima i različitim onečišćenjima.

Komunalno društvo Ston sudjelovalo je u nekoliko eko akcija prikupljanjem i odvozom morskog otpada iz podmorja koji posljedično ima negativan utjecaj na ekološku ravnotežu Malostonskog zaljeva. Iako očuvani prirodni resursi morskog okoliša predstavljaju snažne potencijale za razvoj ribarstva i akvakulture, oni su izloženi pritiscima okoline odnosno onečišćenjima otpadom iz različitih izvora. Provedbom projekta Komunalno društvo Ston kao nositelj projekta doprinijelo je smanjenju rizika od onečišćenja, a nakon nabave plovila zasigurno će ovo vrijedno područje zasjati u punoj ljepoti. Na radost tamošnjih mještana, onih koji žive od izlova školjki, ali i brojnih turista koji na jug Hrvatske stižu iz cijeloga svijeta.

Tekst i fotografije: Ojdana Koharević

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije