Shadow

Dani u Vali

U organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine ‘Cronaves’ iz Splita, Grada Staroga Grada i Turističke zajednice Staroga Grada  od. 22 do 25. rujna 2022.  održat će se 4. međunarodni Festival brodova, mora i mornara ‘Dani u Vali’ – Stari Grad 2022.

Na festivalu se očekuje  oko 60 brodova iz Hrvatske koji dolaze u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine. Dolaze tako u Stari Grad tradicijske barke iz Rovinja,  Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Krka, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvić Šepurine, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i grada Hvara.

Zemlja partner i specijalno počašćeni gost ovogodišnjih Dana u Vali je Republika Slovenija. U organizaciji nautičke revije i portala E Morje, Republiku Sloveniju će predstaviti posade pet tradicijskih brodova uz podršku Pomorskog muzeja »Sergej Mašera«, Fakulteta za pomorstvo i promet  te Društvo ljubitelja starih barki  iz Pirana,  Društvo starih barki iz Izole i Turističkih zajednica Izole i Portoroža.

Uz svakodnevne promotivne plovidbe svih sudionika održat će se i veslačka regata komiških gundula gdje će se u veslanju okušati najmlađi Starograđani. Jedna od festivalskih atrakcija na moru bit će i promotivno tradicijsko veslanje u kojem će sudjelovati, ženske posade neretvanske lađe i slovenskog topa „Folega“, ravnopravno uz bok muškoj posadi kutera Hrvatske ratne mornarice. Pored posebno osmišljenog programa plovidbe revijskog i natjecateljskog karaktera tijekom ovog međunarodnog festivala održat će se razne izložbe, I predavanja  s temom hrvatske maritimne tradicije dok će se na legendarnom  trgu ‘Tvrdalju’ održavati kulturno-zabavni programi strogo primjereni ovoj vrsti događaja. Mjesto u festivalskom programu imati  će i delegacije gradova prijatelja Staroga Grada Samobora i Rugvice koji će  festivalskim posjetiteljima predstaviti svoje običaje, domaće proizvode i gastronomske specijalitete kraja iz kojeg dolaze.

Festivalski program na moru završava u subotu 24.09.2022.  velikom noćnom paradom   „Ples jedara i svijetla“ uz svjetlosne efekte i glazbu, a na kopnu koncertom skupine ABBA real tribute band. 

Foto: Andrina Luič i Boško Lučev