Shadow

Jedinstvena ronilačka eko-akcija na 1050 metara nadmorske visine

Ovaj vikend održana je zanimljiva i nesvakidanja ronilačko – ekološka akcija na planini Biokovo, na 1050 metara nadmorske visine.

Naime, dva ronilačka kluba – REK Wlay Zagvozd i RK Monachus organizatori su, a općina Zagvozd i TZ Imota pokrovitelji akcije čišćenja tri bunara i njihovog okruženja na predjelu Kaoci koje je ujedno i edukativno-informativni centar.

Centar je otvoren u veljači 2017. godine, a otvaranju je prethodilo uređenje stare lugarske kuće i tri bunara kao i izgradnja nekih novih sadržaja. Radovi su financirani u sklopu programa prekogranične suradnje Hrvatske  te Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, bunari su dosta zarasli, pogotovo unutarnji dio kao i onaj dio koji je pod vodom, te se rodila ideja o ovoj akciji.

Tridesetak sudionika akcije iz ronilačkih klubova Wlay, Monachus, RK Crveno jezero Imotski, PŠD Poljud, REK HVIDR-a Split, ali i Javne ustanove Park prirode Biokovo, Hrvatskog ronilačkog saveza, ZTK grada Splita, Centra za obuku ronilaca HRM, Ispostave Hrvatskih šuma Imotski, Splitsko – dalmatinske županije i  općine Zagvozd prionuli su poslu te su nakon nekoliko sati bunari, ali i njihovo okruženje uređeni i očišćeni.

Prema riječima organizatora, ovo je prva ovakva akcija, ali sigurno ne i posljednja te će se raditi na tome da ove zanimljive ronilačko – planinarske eko-akcije postanu tradicionalne.

Foto: Luka Kolovrat