Shadow

Ekološka akcija ”JEZERO 2022.”

Tradicionalna međunarodna ekološka akcija čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera u organizaciji Ronilačkog kluba Mostar pod nazivom Ekološka akcija ”JEZERO 2022.”  održati će se u  subotu 10. rujna 2022. s početkom u 12,00 sati .

Dugi niz godina okupljamo veliki broj ekoloških zaljubljenika i ronilaca koji volonterskim radom pomažu u organizaciji ovog hvale vrijednog projekta kojim u jednom danu okupimo stotinjak mladih i mještana grada Mostara u čišćenju dijela Mostarskog jezera. Lokacija ove plaže je svima dobro poznata, prvo kupalište poslije HE Mostar, koje svake godine u ljetnom razdoblju okupi veliki broj posjetitelja i kupača.

Na dan ekološke akcija ”JEZERO 2022.” planirano je prikupljanje veće količine otpada, a preko stotinu naših kolega ekoloških aktivista i ronilaca koji dolaze iz dvadeset gradova cijele regije (Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine) i iz više od dvadeset klubova pomoći će nam u izvlačenju otpada iz jezera. Na dan ekološke akcije očekujemo dolazak ribara i splavara koji će zajedno sa domaćih roniocima iz našeg kluba biti podrška na kopnu. Gradonačelnik Grada Mostara dr. Mario Kordić koji je vrsni ronilac također će biti dio naše ekipe, a na ekološkoj akciji će roniti sa ostalim kolegama u potrazi za otpadom koji se nalaze na dnu našeg jezera.

Osim ovih aktivnosti na samom terenu pokrenuta je inicijativa preko gradskih odjela i javnih poduzeća da se očisti i pokosi trava, uredi parking te otklone suhe grane. Ulaz na plažu sa glavne ceste će biti saniran, kao i sama plaža na koju će se donijeti 50 kubika šljunka kako bi plaža bila pogodna za nesmetan ulazak u vodu svim kupačima.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti naših sugrađana o očuvanju prirode, brizi za životni prostor kroz aktivno ekološko djelovanje lokalne zajednice. Posebnu važnost smo stavili na mlade i njihov odnos prema prirodi, a preko ovakvih projekata na dobrom smo putu da budu dobri nasljednici prekrasnim prirodnih ljepota naše Hercegovine. Zelena ljepotica, naša rijeka Neretva kao glavni simbol grada Mostar mora ostati zaštićena u svakom svom dijelu, a ovo je naš mali doprinos u ostvarivanju tog cilja.

Ekološka akcija je podržana od Grada Mostara kao glavnog pokrovitelja, javnih poduzeća, gospodarskih subjekata i privatnih donacija te s ponosom možemo reći da smo spremni na najveće ekološko okupljanje ronilaca u regiji.

S poštovanjem,

 Predsjednik Upravnog odbora

Franjo Soče, prof, kinez.