Shadow

Istraživanje tuna srednjeg Jadrana

Koliko su stare tune u jadranskom podmorju, kojega su spola i čime se hrane utvrdit će se istraživanjem ulovljenih tuna na upravo završenom natjecanju ‘Tuna fever Marina Frapa Rogoznica 2022’. Tako je ova poznata sportsko-turistička manifestacija lova na morske kapitalce, postala i važan dio europskog znanstvenog projekta. Ovo istraživanje provode stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a mr. sci. Josip Maleš pojašnjava cilj istraživanja: – Hrvatska kao članica Europske Unije sudjeluje u projektu DCF (Data Collection Framework) u kojem se kroz znanstveno djelovanje prikupljaju podaci koji podupiru zajedničku ribarstvenu politiku EU.

Stručnjaci Instituta za Oceanografiju i Ribarstvo uzimaju uzorke na natjecanjima u lovu na veliku ribu gdje se svaka ulovljena plavoperajna tuna mjeri, evidentira se težina, uzimaju se šipčice leđne peraje da bi se laboratorijskom analizom odredila starost, te prikupljaju utrobu kako bi se odredio spol i sadržaj želuca.- kaže mr. sci Maleš. Stručnjaci splitskog Instituta su svaku ulovljenu tunu izmjerili, uzeli uzorke gdje će u laboratoriju provesti istraživanje, a nakon dobivenih rezultata više ćemo znati o tunama srednjeg Jadrana.

Tekst i fotografije: Ojdana Koharević

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije