Shadow

Nova nada za periske

Nakon dvije godine praćenja masovnog mortaliteta plemenite periske diljem Jadrana, napokon dobre vijesti! U podmorju Velike plaže grada Omiša raste plemenita periska otporna na zarazu! Veličine je oko 22 centimetra stoga vjerujemo da bi mogla stvarati i spolne stanice.

Ukoliko ih u blizini ima još, naša Nova nada oplemenit će podmorje Omiša i okolice svojim pomlatkom. Zbog prevelike važnosti ove jedinke koja se nalazi na svega 2 metra dubine ispod Akvaparka, Javna ustanova More i krš je uz pomoć lokalne ronilice i zaljubljenice u podmorje Ane Vučković postavila kavez koji će ju štiti od ljudske ugroze.

Kavez je pričvršćen usvrdlanim ekološkim sidrima, robustan ali prozračan kako bi voda neometano njime cirkulirala. Na taj način je spriječeno prekomjerno stvaranje obraštaja koji bi mogao ugroziti život plemenite periske. U suradnji s vlasnikom Akvaparka i ronilačkim centrom Calypso, kavez će se redovito provjeravati i čistiti, a na njemu stoji natpis da je zabranjeno bilo kakvo diranje.

Velika zahvala ide pronalazaču periske Elvinu Laci koji i dalje neumorno pretražuje podmorje diljem Jadranske obale ne bi li naišao na živu jedinku. Zahvaljujući svim zaljubljenicima u more i podmorje često prvotno ružne priče dobivaju sretan završetak.

Sve aktivnosti se financiraju zahvaljujući projektu Očuvanja plemenite periske u Jadranu kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a njegovu provedbu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Novu nadu možete gledati i na videu: https://www.youtube.com/watch?v=Xd27GT6xqQw&ab_channel=Prirodoslovnimuzej-Split

Ukoliko uočite živu jedinku molim da nam javite na: https://pakleniotoci.eu/HaveYouSeenIt

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije