Shadow

Mini Koko i Amadeo vraćaju se u prirodu

Na stranicama Gorgonije mogli ste pročitati više tekstova o spašavanju dviju kornjača (glavate želve) u akvatoriju Korčule kao i njihovom transportu te rehabilitaciji u pulskom Aquariumu.

Riječ je o želvama Mini Koko koju je u uvali Javić pronašla naša suradnica Sunčana Žaknić te o Amadeu koju su pronašli Stanka Amadeo i Miljenko Marukić. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Obje kornjače bile su u jako teškom stanju, dehidrirane, s ozljedama glave i očiju, ali je svakodnevna i stručna skrb vrijednih djelatnika Aquariuma dovela do njihovog potpunog izlječenja i skorog puštanja natrag u prirodu. Amadeo je proveo u Puli gotovo godinu dana, a Mini Koko još i više – 17 mjeseci.

Uoči Svjetskog dana morskih kornjača, koji se obilježava 16. lipnja svake godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Centrom za oporavak morskih kornjača – Aquarium Pula, organizira manifestaciju povratka morskih kornjača u prirodu i to 19. lipnja na plaži Vela Pržina u Lumbardi s početkom u 19:00 sati.  

Glavni cilj izvođenja manifestacije povratka morskih kornjača u prirodu je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja morskih kornjača na području cjelokupne obale Jadranskog mora. Morske kornjače izložene su ljudskim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku kao što su: otpad u moru, klimatske promjene, protuzakoniti lov, pomorski promet, izljevi nafte, umjetna rasvjeta, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, te destruktivne ribolovne tehnike. Morske kornjače ubrajaju se među najugroženije životinjske vrste, te su strogo zaštićene u Republici Hrvatskoj temeljem Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19), odredbama Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama (Narodne novine broj 114/13 i 73/16) i brojnim nacionalnim te međunarodnim propisima.

Ovim putem pozivamo lokalno stanovništvo, posebice djecu, sve zainteresirane posjetitelje i medije da se pridruže manifestaciji puštanja oporavljenih morskih kornjača u prirodno stanište te da svojim sudjelovanjem doprinesu podizanju svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti s posebnim naglaskom na najugroženije morske organizme.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije