Shadow

Goran Čolak i Ivana Aljinović izbačeni iz hrvatske reprezentacije

Ponovno smo svjedoci novih skandaloznih događaja u Hrvatskom ronilačkom savezu.

Naime, organizirana grupacija umirovljenih, od strane države dobro zbrinutih i situiranih profesionalnih udrugara na čelu s g. Kamilom Čuljkom nastavlja nekažnjeno terorizirati najtrofejnije hrvatske sportaše i otimati novac poreznih obveznika. Bez obzira na to što su već dulje od godine dana sve nadležne institucije RH i cjelokupna javnost upoznate s njihovim protuzakonitim radnjama u HRS-u te pljačkom milijuna kuna namijenjenih invalidima i zaslužnim sportašima, njihovo štetno djelovanje se nastavlja radi neshvatljive sporosti pravde. Zbog svega, sada je već sve teže isključiti mogućnost o kojoj se naveliko priča, da ih zaista štite određeni ljudi iz političke strukture na vlasti kojoj i oni sami pripadaju, a na koju se često pozivaju, demonstrirajući svoju nedodirljivost.

Zbog nove osvetničke odluke nekompetentnog izbornika g. Valentina Rajkovića i radi osobnih probitaka nelegitimnog i stručno needuciranog, ali grupaciji podobnog predsjednika Sportske komisije (SK) g. Dražena Đurića, na bazensko svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah u Beogradu nisu otputovali naš najuspješniji i jedan od najtrofejnijih svjetskih ronilaca na dah g. Goran Čolak te izuzetno perspektivna natjecateljica, prošlogodišnja reprezentativka gosp. Ivana Aljinović, unatoč tome što su oboje zadovoljili vrlo stroge kvalifikacijske norme za ulazak u nacionalnu reprezentaciju. Njihovi ostvareni ovogodišnji natjecateljski rezultati su u rangu osam najuspješnijih natjecatelja s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva.

Umjesto njih, ovaj dvojac nelegitimnih sportskih dužnosnika HRS-a je pod izlikom svojeg diskrecijskog prava odlučio poslati sina g. Đurića na svjetsko prvenstvo u plivanju perajama u Kolumbiji, iako on u tom sportu po svojim natjecateljskim rezultatima ne spada niti u najboljih deset hrvatskih natjecatelja. Isti nije nikada osvojio medalju niti na državnim prvenstvima.

Ovakve svoje odluke koje su u skobu interesima i suprotne nacionalnim, g. Rajković i g. Đurić pravdaju nesudjelovanjem g. Čolaka i gosp. Aljinović na državnom prvenstvu u Rijeci, što su naveli kao preduvjet za ulazak u reprezentaciju. Oni pri tom ne uzimaju u obzir to da ovi sportaši nisu mogli nastupiti na istom zbog objektivnih razloga kojima su čelnici HRS-a svojim krivim odlukama sami kumovali. Naime, nelegitimna SK je suprotno postojećem pravilniku HRS-a nepropisno objavila državno prvenstvo u Rijeci samo petnaest dana prije njegovog održavanja. Osim što je to nespojivo s tempiranjem natjecateljske forme, što g. Rajković i g. Đurić kao potpuno nestručne osobe ne razumiju, to je i neodgovorno s obzirom na to da i natjecatelji imaju svoje druge obaveze koje je potrebno usklađivati s terminima natjecanja. Tako se Ivana nije mogla pojaviti na državnom prvenstvu zbog neodgodive vojne obaveze, a Goranu je baš istjecala zabrana nastupa zbog spora s CMAS-om. No, Ivana i Goran su na sljedećem regularno prijavljenom natjecanju iz službenog kalendara natjecanja HRS-a, koje je organizirao klub „DPS Zagreb“, zadovoljili tražene norme. Međutim, kao što je to već javnosti poznato, g. Rajković i g. Đurić su bez ikakvih objašnjenja izbacili ovo jedino legitimno natjecanje iz službenog kalendara i time učinili rezultate sportaša nevalidnim. Pri tom su svjetskoj prvakinji gosp. Mireli Kardašević (samim time i RH) poništili dva svjetska rekorda te jedan svjetski rekord poljskom natjecatelju. Jedini mogući motiv g. Rajkovića za njegove nerazumne odluke je osobna osveta sportašima Mireli, Ivani, Budimiru i Goranu te čelnicima kluba „DPS Zagreb“ zbog njihovih prijava njegovih protuzakonitih i nemoralnih radnji.

S druge je strane očito da je g. Đurić „slijepi“ poslušnik dopredsjednika i izbornika g. Rajkovića koji ga je zajedno s predsjednikom Čuljkom nelegitimno postavio na mjesto predsjednika SK, a s koje pozicije onda on pogoduje interesima svoga kluba i sina. Tako se primjerice novac koji dolazi iz Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) preraspodjeljuje prema interesima g. Đurića na za sad neperspektivne sportaše iz njegovog kluba, a ne prema vrhunskim sportašima zahvaljujući kojima je taj novac dobiven.

 

Zašto navodim da g. Rajković i g. Đurić nelegitimno upravljaju sportom u HRS-u?

  1. Rajković je još 2013. godine „privremeno“, bez natječaja izabran na mjesto izbornika svih sportova od strane Upravnog odbora kojem je predsjedavao g. Čuljak unatoč tome što se radi o sasvim nestručnoj osobi koja ne zna baš ništa o ronilačkim natjecateljskim sportovima. Od tada do danas g. Rajković je uz pomoć g. Čuljka potpuno nezasluženo, lažno prikazujući svoje zasluge za ostvarene vrhunske sportske rezultate prisvojio blizu 400 000 kn. Zauzvrat, g. Rajković je cijelo vrijeme kao dopredsjednik HRS-a u odsustvu Statutom propisanog tajnika potpisivao sumnjive (kako je to utvrdila službena Revizija HOO-a) putne naloge g. Čuljku.

S druge strane, g. Đurić i g. Sandro Kruc i dalje obnašaju dužnosti predsjednika i člana SK iako je Ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove proglasio nevažećom zadnju redovnu izvještajnu skupštinu (Sabor) HRS-a od 11. prosinca 2021., na kojoj su oni izabrani. U privitku ovoga dopisa Vam šaljem Zapisnik provedenog inspekcijskog nadzora Ureda nad HRS-om. Iz istoga je između ostaloga razvidno da je zbog krivotvorenja odluka Upravnog odbora HRS-a i neadekvatnog vođenja evidencije članstva došlo do takvog poništenja. Treća članica SK gosp. Saša Miloš je kao moralna osoba vjerojatno iz tih razloga dala ostavku na svoju dužnost.

HRS već godinama prima financijsku potporu od HOO-a unatoč tome što provodi svoje aktivnosti bez obaveznih općih i provedbenih Pravilnika o domaćim i međunarodnim natjecanjima koji moraju biti u skladu s naputcima HOO-a i sa Zakonom o sportu. Time su omogućene ovakve i brojne druge zlouporabe položaja od strane čelnika HRS-a koje se u praksi stalno događaju, a čiji je jedini cilj umjetno održavanje istih na poziciji vlasti putem raznih ucjena klubova i sportaša. Konkretno, Sportska komisija HRS-a bez ikakvih logičnih kriterija i suprotno interesima sporta određuje koji će klubovi dobiti organizaciju državnih prvenstava po pojedinim granama ronilačkih sportova. Pri tom je osnovni kriterij za izbor domaćina naklonost čelnika klubova čelnicima HRS-a. Datumi održavanja svih državnih prvenstava su u suprotnosti s postojećim pravilnikom u HRS-u. Norme za kvalifikaciju u nacionalne reprezentacije izlaze nakon državnih prvenstava. Imenovan je potpuno nekompetentan izbornik svih ronilačkih sportova koji vrši selekciju sportaša u reprezentacije po svojem diskrecijskom pravu koje je opet rukovođeno stupnjem pokornosti sportaša čelnicima HRS-a i njemu osobno. Novac namijenjen sportu se troši na plaće fiktivnog nekompetentnog trenera koji je prijatelj čelnika HRS-a itd.

Ukratko, bez postojanja Pravilnika koje od svih saveza zahtjeva HOO u skladu sa Zakonom o sportu, čelnici HRS-a donose sve odluke temeljem svojatanja diskrecijskih prava u skladu s isključivo njihovim osobnim parcijalnim interesima.

Poništavanjem redovne izvještajne skupštine HRS sada posluje bez usvojenog financijskog plana za 2022. godinu.

Zakon jasno govori da tijela lokalne vlasti i više institucije poput HOO-a i Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) ne smiju nastaviti s financiranjem udruga koje nisu donijele plan prihoda i rashoda za narednu godinu. Ovo je osobito bitno u slučajevima kakav je trenutno s HRS-om, gdje su već prije utvrđene brojne nepravilnosti u poslovanju i nenamjenska potrošnja, a koje još uvijek većim dijelom nisu uklonjene. Štoviše, postoji sumnja u počinjenja novih kaznenih djela koja su se dogodila u međuvremenu nakon revizije HOO-a. Jedna takva protuzakonita radnja je i izvršeni naloženi povrat sredstava HOO-u koji je nenamjenski isplaćen iz kase HRS-a, a ne povratom sredstava od strane osoba (udruge) koji su novac otuđili. Drugim riječima HOO je sam sebi isplatio povrat tih sredstava vlastitim novcem dok je otuđeni novac ostao kod počinitelja djela. Sve to na štetu sporta i sportaša.

Naravno da HOO ne može pretpostaviti da će se nakon Revizijom utvrđenih nepravilnosti čelnici HRS-a drznuti usuditi učiniti takvu novu protuzakonitu manipulaciju sa sredstvima koja su prispjela iz HOO-a. Stoga o tome ovim putem obavještavam HOO i sve ostale nadležne institucije.

Sada nam ostaje vidjeti što će se dogoditi s tri stvari.

Prvo, hoće li zbog osvete sportskih dužnosnika HRS-a oslabljena hrvatska reprezentacija u ronjenju na dah ipak uspjeti opravdati ulogu favorita na svjetskom prvenstvu u Beogradu koje je upravo počelo.

Drugo, hoće li konačno nadležne institucije poduzeti potrebne korake s ciljem zaustavljanja štetnog i kriminalnog djelovanja čelnika HRS-a. Prema spoznajama kojima raspolažem policija poduzima određene radnje u tom pravcu (o čemu ne smijem govoriti zbog mogućeg ugrožavanja istrage). No, imaju li ovi nekompetentni, nesposobni, zlonamjerni, nelegitimni i protuzakonitim djelima opterećeni čelnici HRS-a zaista takvu moć u političkoj stranci na vlasti da sve zaustave.

Treće, ako nadležne institucije konačno jednom ipak prekinu štetno djelovanje čelnika HRS-a, koliko će još vremena vremena proći do tada i koliko će zbog sporosti odlučivanja i provedbe procedure biti nove štete za hrvatski sport i državni proračun.

Na kraju želim još jednom napomenuti činjenicu da hrvatski reprezentativci Damir Zurub, Petar Klovar i Vitomir Maričić još uvijek nisu dobili svoje zaslužene državne nagrade za vrhunska postignuća u sportu temeljem kojih su fiktivni trener, izbornik i sportski voditelj  g. Franjo Pinjuh, g. Valentino Rajković i g. Mijo Vukušić bogato nagrađeni nakon što su HOO-u i Ministarstvu turizma i sporta predočili lažna izvješća o svojem radu i zaslugama.

S poštovanjem, srdačan pozdrav!

Dr. sc. Ivan Drviš