Shadow

Djeca iz Ukrajine i područja Banovine čiste podmorje

Već tradicionalno sedmu godinu za redom, ovog vikenda će se održavati eko patrola Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola, a kojoj će se ove godine pridružiti i djeca iz Ukrajine te zajedno s roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske čistiti podmorje Savudrijske vale.

U eko patroli će sudjelovati hrvatski i slovenski ronioci, a veliki obol Međunarodnoj dječjoj ronilačkoj eko patroli dat će djeca iz Ukrajine koja se nalaze na području Umaga i okolnim naseljima, zatim djeca iz potresom pogođenog područja, Petrinje i Gline te tri tima s natjecanja ZGHACK koji će nakon edukativnih radionica zajedno s roniocima čistiti podmorje uz obalu u Kampu veli Jože te na taj način učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti, a ronioci će ujedno čistiti podmorje u Luci Savudrija.

Eko patrola Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Osim ekološkog karaktera, eko patrola ima i edukativan učinak, a tijekom tri dana trajanja akcije, od 10. do 12. lipnja uz edukativnu podršku ronioca Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, više od 50 djece će sudjelovati u edukativnim radionicama koje uključuju sigurnost na moru i pod morem, važnost zaštite prirode i okoliša te edukciju o sustavu civilne zaštite.

Kako bi motivirali djecu za organiziranom tjelesnom aktivnošću djeca će sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru, a u cilju poticanja djece na organizirano bavljenje plivanjem.

Hrvatski i slovenski ronioci zajedno s djecom čiste podmorje u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i susjednih zemalja radi zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.

Medijski pokrovitelji projekta Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com.

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružila je HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).