Shadow

Mali Lošinj

Miris mora u kombinaciji s mirisom otočkog raslinja, upotpunjen dozom kulture, izlet je koji vam želim predložiti

Smješten na južnoj strani otoka Lošinja, Mali Lošinj je najveće naselje na otoku. Prvi put se spominje 1398. pod imenom Malo Selo. Tijekom 19. stoljeća bio je poznata europska brodograditeljska sila, a počeci turizma su vezani za 1885. i pojavu zdravstvenog turizma. Još i danas je Lošinj poznat kao klimatsko lječilište u liječenju bolesti dišnih putova i alergija, uslijed čega i brojni školarci svoja ljeta provode upravo na Lošinju.

Aromatičan miris ovog otoka, pamtim još od svog prvog posjeta prije više godina. Stoga bih vam željela predložiti i posjet Miomirisnom otočkom vrtu, kako bi na jednom mjestu obišli sve lošinjske mirisnice. Ne zaboravite provjeriti i radno vrijeme ove prelijepe oaze, ovisno o dobu godine odnosno mjesecu kojeg ste odabrali za posjet Malom Lošinju. U ovom divnom vrtu nalazi se brojno cvijeće, samoniklo bilje poput kadulje i smilja te nasadi lavande. Ovdje se nalaze i tradicionalne otočke voćke poput maslina, smokava, agruma i loze, te različito mirišljavo povrće. Zasebne vrtne cjeline ograđene su kamenim suhozidima, uokolo kojih su isprepletene brojne stazice. Stigla sam tako i do šarolike suvenirnice i pažljivo odabrala svoj mirisni svežanj otočkog bilja.

Osim sve te prirodne ljepote i zanimljivih lokacija, ovdje se nalaze i brojne kulturne znamenitosti poput renesansnih zgrada i palača, bazilika, samostana i crkava.  Jedna od najpoznatijih palača je Palača Kvarner, smještena u središtu Malog Lošinja, a posebna je obzirom da je postala dom za samo jedan artefakt, odnosno postala je Muzej Apoksiomena.  Ovdje je u Bijeloj sobismješten brončani kip mladog atlete visok 192 centimetra i težak 308 kilograma. Pronađen je slučajnim turističkim zaronom 1996., na dubini od 45 metara, a smatra se da se ovdje nalazio više od 2000 godina odnosno od 2. ili 1. stoljeća prije Krista. Skulptura pokazuje sportaša savršenih atletskih proporcija kako strugaljkom čisti tijelo od ulja, znoja i pijeska. Ovakve se skulpture nazivaju Apoxyomenos, obzirom da prikazuju taj proces koji se na grčkom jeziku zove apoxyesis. Dodatno oduševljava što je ovaj kip pronađen očuvan u cijelosti, odnosno njegova brončana figura, kojoj nedostaje samo mali prst lijeve ruke. U Muzeju ćete pronaći dodatne informacije o ovom vrijednom pronalasku i kompletnom postupku restauracije. Vjerujem da će vam ovo putovanje kroz povijest biti vrlo zanimljivo.

Uz otkrivanje prirodnog i kulturnog bogatstva, osim šetnica, plaža i predivnog tirkiznog mora, čeka vas i gastronomsko bogatstvo. Predložila bih stoga posjet restoranu Nostromoodnosno Noštromo, smještenom uz more, u samom centru Malog Lošinja. Ovdje možete odabrati brojne morske specijalitete i ukusnu tjesteninu. Obavezno odaberite i neku od odličnih slastica, dok upijate ugodne zrake sunca i opojne mirise otoka.

Tekst i fotografije: Nina Božić – heritagecroatia.com