Shadow

«The Dinaric Karst System of Croatia – Speleology and Cave Exploration»

Koncem 2021. godine tiskana je knjiga pod naslovom «The Dinaric Karst System of Croatia – Speleology and Cave Exploration» od autora prof.dr.sc. Mladena Garašića.

Knjigu je na engleskom jeziku tiskala na široko poznata i cijenjena izdavačka kuća «Springer International Publishing».

Riječ je o jedinstvenom djelu u kojem naš svjetski poznati speleololog i geolog znanstvenim, stručnim, ali i popularnim načinom prikazuje krš u Hrvatskoj. Težina knjige jest u speleološkim objektima koje je autor istraživao i istražuje dulje od 50 godina. Po prvi puta se na jednom mjestu objavljuju podaci o malo poznatim kavernama koje su pronađene i istražene prilikom gradnji tunela, cesta, mostova, vijadukata, brana, kamenoloma, zračnih luka itd. u Dinarskom kršu u Hrvatskoj. U speleoronilačkom smislu posebno su zanimljivi prikazi najdubljih i najduljih stalno potopljenih speleoloških objekata kao i vrulja u Jadranskom moru.

Knjiga ima 25 stranica uvodnih napomena, sadržaj te popis slika i tablica, životopis autora te 437 stranica teksta s preko 450 priloga. Napisana je u 11 poglavlja, s mnoštvom podpoglavlja koja su logički podijelila ovaj široko obuhvaćeni sadržaj. Efektne fotografije obogaćuju i nadopunjuju tekst.

Autor je znanstvenik, sveučilišni profesor, iskusni instruktor speleologije, nekadašnji speleo ronilac, gorski spašavatelj, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog speleološkog saveza i dugogodišnji član predsjedništva Svjetske speleološke unije (Union International de Speleologie – UIS). Pored ostalog bio je voditelj i/ili sudionik mnogih speleoloških ekspedicija kod nas i u svijetu (u preko 80 zemalja). Napominjemo da je 1998. godine bio voditelj Međunarodne speleoronilačke ekspedicije «Crveno jezero 98» kada je prvi puta u Hrvatskoj ronjeno dublje od 181 metar i kada je prvi puta video zapisom snimljeno dno Crvenog jezera. Njegove su zasluge velike i za daljnju svjetsku promociju i promidžbu Crvenog jezera koju je 2001. objavio u Brazilu, te 2005. godine u Grčkoj na svjetskim speleološkim kongresima. Bio je član UNESCO povjerenstva u Hrvatskoj, a u aktivno je sudjelovao na UNESCO organizaciji i proglašenju «Međunarodne godine speleoloških objekata i krša 2021-2022» (International Year of Caves and Karst 2021-2022» u Parizu u rujnu 2021. godine. Dobitnik je mnogih priznanja i pohvala kod nas i u svijetu.

Knjiga «The Dinaric Karst System» će svakako biti zanimljiva i korisna kako znantsvenicima, i stručnjacima tako i svim zaljubljenicima krša i speleologije u Hrvatskoj jer je većina materijala u ovoj knjizi prvi puta objavljena.

Knjiga se može nabaviti na webu: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-80587-6

Luka Kolovrat