Shadow

Ronioci iz Slavonskog Broda ronili ispod leda na smrznutom „Bistarcu“

Jeste li ikada ronili ispod leda? Znate li kako je? Želite li znati? Pitajte ih i rado će vam o tome ispričati petero iskusnih ronilaca slavonskobrodskog Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia – Robert Kalanj, Ines Pavušin, Matija Benčević,  Josip Matić i Siniša Jurić Katušić, koji su na poziv i u organizaciji Eko ronilačke grupe invalida Eko Ronjenje Eco Diving iz Lukavca (BiH) sudjelovali posljednje subote u siječnju u ronjenju ispod leda na jezeru Bistarac.

Zaronilo je 15-ak ronilaca, petero Brođana bili su jedini iz Hrvatske. Debljina leda bila je 10 cm, temperatura vode 6 stupnjeva, temperatura zraka 8 stupnjeva. „Zaronili smo na nekih sedam metara dubine, gdje je vidljivost svega 2 do 3 metra. Života nema nikakvog, naišli smo samo na nekoliko konzervi i boca“, rekao nam je Robert Kalanj, inače predsjednik KPA Marsonia.

Za Ines Pavušin ovo je bilo prvo ronjenje pod ledom. „Iskreno, nije bilo strašno, samo da je bila bolja vidljivost. I da je led bio deblji ronili bismo sa sredine jezera,  ali ovako je bilo nemoguće jer bi led pukao pod teretom ljudi i opreme. Kad smo izronili, nije nam bilo hladno kako smo očekivali, bili smo u suhim odijelima tako da su nam bile mokre samo ruke i glava. Svakako preporučujem iskusnijim roniocima“, rekla nam je Ines.

Inače, ronjenje pod ledom spada u ekstremna ronjenja, ne postoji mogućnost vertikalnog izrona, roni se niz konopac i jedini način izrona je povratak po konopcu do mjesta urona.

Tekst: Ivica Vlašić

Fotografije: KPA Marsonia