Shadow

Zlarin

„Zlarin, mali otok brnistre i smilja

Još i danas stoji kraj pučine sive,                      

Reci mi, moja kolijevčice siva,

Masline tvoje jesu li još žive?“

Riječi su ovo iz pjesme Vesne Parun, naše poznate pjesnikinje rođene na Zlarinu 1922. godine. Ona se smatra jednom od najistaknutijih ličnosti hrvatske poezije i književnosti za djecu u drugoj polovici 20. stoljeća, a danas Zavičajni muzej otoka nosi njeno ime. Ovdje se nalazi spomen soba posvećena Vesni Parun, zbirka etnografskih predmeta otoka, te originalni alati za vađenje i obradu koralja. Naime, Zlarin je poznat i kao Otok koralja, gdje se lovom i obradom koralja bavilo još u 14. stoljeću. Saznala sam i za postojanje antičke legende koja govori da je crveni koralj nastao kada je Perzej odsjekao Meduzinu glavu i bacio je u more. Morske alge su se tada pokrivene krvlju Meduzine glave okamenile i postale prekrasni koralji. Crveni koralj je zapravo životinja koja nalikuje biljci, a danas je kod nas zakonom zaštićena dragocjenost Jadranskog mora. Prekrasan koraljni nakit, danas je moguće izabrati u postojećim trgovinama koje se ovdje nalaze.

Bogatstvo i ljepotu Zlarina prepoznali su i brojni nautičari, o čemu tijekom značajnog dijela godine svjedoče mnoge brodice na prilazu luci, koja se smjestila u uvali prilično uvučenoj u otok. Prekrasno modro more u skladu sa zelenilom otoka, prizor je koji oduševljava. Zlarin ima vrlo široku rivu dužine 131 metar. Ukupna površina otoka je tek nešto više od 8 kilometara, te je uz obilazak mjesta, svakako preporučljivo i prošetati putevima kroz otok, kako bi uživali u mirisima raznovrsnog bilja. Bitno je napomenuti da na otoku nije dozvoljeno kretanje automobilima.

Za dodatno uživanje u pogledu na šibenski kanal i akvatorij, potrebno se uspeti na najviši vrh otoka – Klepac, koji se nalazi na visini od 169 metara, odakle tijekom vedrih, sunčanih dana, pogled seže sve do Velebita. Osim upijanja prekrasne prirode, ovdje je moguće obići i neke od postojećih kulturno povijesnih spomenika. Posebnost otočnih crkava je što su oltari ukrašeni zlatom i granama crvenih koralja. Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije ima čak sedam oltara, a u jednom se čuva tijelo sv. Fortunata, zaštitnika otoka i pomoraca. Smještena je malo dalje od središta mjesta, a priča govori da je tome razlog izvor koji se nalazi ispod glavnog oltara. Ispred crkve se i danas nalazi bunar, koji se vrlo vjerojatno puni  vodom iz spomenutog izvora.

Posebno je zanimljiva legenda vezana za crkvu Gospe od Rašelja, koja se nalazi na prilično udaljenom mjestu. Ista je naime trebala biti izgrađena na Klepcu i u to je vrijeme slika Bogorodice pronađena na drvetu na mjestu današnje crkve. Ljudi su pronađenu sliku odnijeli na Klepac, ali se ona drugog dana opet pojavila na mjestu gdje je i pronađena. Tako je donesena odluka da se crkva ipak izgradi upravo na tom mjestu.

Na Zlarin možete doći redovnom brodskom linijom ili tzv. ‘prugom’, koja vozi na relaciji Šibenik – Vodice, uz zaustavljanje na još jednom zanimljivom otoku u blizini – Prviću. Čak i u ovo zimsko doba, svjež morski zrak, šetnja prirodom i kava na sramežljivoj toplini sunčevih zraka meni je zasigurno odlična formula za provesti vikend, a ukoliko želite pobliže upoznati otoke i njihove stanovnike, period izvan ljetne vreve idealno je doba za to.

Tekst i fotografije: Nina Božić

Članak je preuzet s portala Heritage Croatia – https://heritagecroatia.com/