Shadow

Morska pastrva

Za razliku od potočne pastrve (Salmo trutta) koja cijeli život provede u slatkoj vodi, forma koju zovemo „morska pastrva“ dio života provede u morskoj vodi. Takva forma poznata je na Atlantiku dok u Mediteranu nikada nije službeno potvrđena.

Još 1885. godine naš slavni ihtiolog Juraj Kolombatović nazvao je ovu vrstu jadranska pastrva (Trutta adriatica). Od tada znamo da se #pastrva zna pojaviti na cijeloj našoj obali, ali vrlo rijetko, naime nemoguće je ciljano otići na neku lokaciju za pronaći pastrvu u moru.

Djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo željeli bi ustanoviti porijeklo morskih pastrva u hrvatskim morskim vodama, zato mole i vašu pomoć.

U rijekama jadranskog sliva postoje autohtone jedinke, ali i pastrve uvezene iz rijeka atlantskog sliva i dunavskih pritoka. Neke od pastrva koje su se ulovile s talijanske strane molekularno su se već obradile i pokazalo se da im je porijeklo atlantsko, odnosno poznate su rijeke gdje su se uvezle radi uzgoja.

Da bi došli do informacija molimo vas da pokušate zapamtiti da tražimo morske pastrve i kada je ulovite u budućnosti u moru, ili negdje ugledate, dojavite nam preko emaila tutman@izor.hr ili preko facebook ili instagram profila, bilo koja dojava nam odgovara.

Osim fotografije primjerka ono što će nam trebati je komadić peraje za molekularnu analizu. Taj komadić moguće je držati u zamrzivaču nekoliko tjedana prije nego ga uzmemo za obradu.

(Fotografija Teo Juričić – mekousna pastrva, Pelješac)