Shadow

Izložba fotografija „Šotografija“ Božidara Vukičevića

Ronioci u Dalmaciji, poznati kao šototajeri i ljudi žabe, mitska su bića koja u gumenim odijelima posljednjih stotinu godina žive od mora i za more. Taj svijet dugo je bio rezerviran samo za njihove maskirane oči, sve dok profesionalni fotografi ili, preciznije rečeno, šotografi, poput Božidara Vukičevića, nisu zaronili još dublje i dalje i svu ljepotu podmorja materijalizirali u fotografije kojima svjedočite. One su nastale u proteklih petnaestak godina novinarskih lutanja duž Jadrana u potrazi za dobrim reportažama objavljenima u magazinu Otvoreno more, gdje je autor i urednik fotografije uz svakodnevni rad kao fotoreporter CROPIX-a.

Među odabranim motivima važno mjesto ima podvodna arheologija, grana povijesti s nepresušnim izvorom dragocjenih informacija o tehnologiji, kulturi i životu stanovnika Jadrana kroz povijest. Komadići drvenoga broda, nakita i keramičke posude, stoljećima konzervirani na morskome dnu, otkrivaju nam nove dijelove slagalice za lakše razumijevanje našega mediteranskog identiteta.

Fascinacija plavetnilom zaslužna je i za novu kategoriju sportaša koji se u jednome dahu spuštaju do mračnih dubina, čak i preko nevjerojatnih stotinu metara. Neki ronioci na dah svoju vještinu koriste za lov, a neki za uživanje u pogledu na neobična i predivna bića poput morskog konjica, hobotnice, šampjera ili sipe. Njihove odmjerene kretnje, mimikrija, druželjubivost i znatiželja malo koga neće impresionirati.

Šareni svijet ispod vodene linije nije svugdje tako raznolik i bogat. Šotografije svjedoče i o promjenama kroz koje prolazi naš Jadran – neki koraljni grebeni su nestali, a neki poput onoga kod pličine Grmeni kod Žirja još uvijek pružaju utočište brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Impresivno jato škarama kod hridi Bijelac, između Lastova i Sušca, ili rijedak i strogo zaštićen puž triton kod Komiže daju nadu da će priroda pronaći način da se odupre pogubnom utjecaju civilizacije.

More nije vreća bez dna i zato vas upravo s ovoga mjesta, splitske Peškarije, pozivamo da čuvate Jadran i budućim generacijama pružite priliku sva ova divna bića sresti uživo.

Pozivamo vas da do 7.1.2022. učinite đir oko Peškarije i zaronite u avanturu čarobnim dalmatinskim podmorjem.

Izložba je ostvarena u suradnji s Gradom Splitom i Turističkom zajednicom grada Splita, Slobodne dalmacije i fotoagencije CROPIX.

Tekst: Slobodna Dalmacija https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/izlozba-podvodnih-fotografija-sotografija-16-12-2021-7-1-2022-1151519