Shadow

Upozorenje na „dataloggere“ na Maunu

Suradnja ronilačkih centara i udruga koje se bave zaštitom podmorja, logičan su izbor. Zašto ? Ronilačkim centrima treba čisto i zdravo podmorje a udrugama treba logistika u provođenju ekoloških i znanstvenih aktivnosti. Kad obje strane shvate da se radi o simbiozi, rezultati ne izostaju.

Kako cijeli Jadran proživljava neke nove momente uzrokovane ljudskim aktivnostima. Ribarstvo, turizam i akvakultura sve više utječu na naše podmorje, i mi želimo dobiti što više podataka koliko. Stoga se Centar za Podvodna Istraživanja Navalis odlučio nabaviti i postaviti datalogere. Namjena ovih uređaja je prikupljanje podataka o temperaturi mora i  količini svjetlosti koja dopire do određene dubine.

Cilj ovog projekta je dugoročno prikupljanje i dijeljenje ovih podataka. Kontroliranim i kontinuiranim bilježenjem ovih podataka možemo vidjeti promjene u okolišu. Svi su skloni pričati kako se sve mijenja i kako je bilo nekada ali trebamo drugačiji – objektivniji pristup. Naše ronilačke priče kako je nekad bilo ovako ili onako, nisu znanstveni podatci, a to trebamo.

Ideja je postojala dugo ali nas je uvijek nešto odgađalo u provedbi, pa tako i ove godine, sve do sad. Ipak sad više nije moglo čekati, morali smo naći rupu u poslu i jesmo. Skupili smo se u Šimunima , mag. ing. agr. Fedra Dokoza iz udruge Sunce – Split, Leo Lušić, ronilački centar Najada – Murter, Mag oecol Bruno Ačkar i Vedran Dorušić iz CPI NAVALIS.  Dok su Bruno i Fedra brinuli o stručnom dijelu posla Leo i Vedran brinuli su o ronjenju, videu i fotografijama. Kako u Šimunima postoji ronilački centar, sva logistika bila je jednostavna a i benzina je ostalo od sezone.  Paška bura pobrinula se za probleme u izvođenju, tako da smo na samo postavljanje potrošili više vremena od očekivanog. Ipak zadovoljni smo nakon završenog posla.

Za lokaciju je odabran otok Maun istoimeni kanal dijeli od otoka Paga, udaljen je otprilike dvije milje. Ovaj ne naseljeni otok zapravo se odavno spominje među najstarijim i najvrjednijim sačuvanim srednjovjekovnim vrelima, darovnicom hrvatskoga kralja Petra Krešimira, godine 1069. darovao je otok Maun zadarskome samostanu Svetoga Krševana. Otok ima zanimljivo podmorje, turustički atraktivno te ga posjećuju ronioci iz cijele zone a i podvodni ribolovci.

Cilj ovog projekta je dugoročno prikupljanje i dijeljenje ovih podataka. Naime jedino kontroliranim i kontinuiranim bilježenjem ovih podataka možemo vidjeti promjene u okolišu. Svi su skloni pričati kako se sve mijenja i kako je bilo nekada ali trebamo drugačiji – objektivniji pristup. Prve podatke moći ćemo prezentirati u ovo vrijeme 2022-e godine.

Dijeljenjem ovih podataka svima zainteresiranima možemo doći do zaključaka, što se događa. Naravno ovaj projekt ima i svoj znanstveni cilj, a to je praćenje kolonije Crvenih gorgonija. Zapravo radi se o vrsti Crvena rožnjača (Paramuricea Clavata), najljepšem predstavniku gorgonija kod nas. Ovako velika i lijepa ima i komercijalnu vrijednost, naravno kao turistička atrakcija za ronioce.

Ono na što želimo upozoriti ronioce je to da ne diraju te spravice, koje su tamo postavljene jer nam one skupljaju vrijedne podatke. Kako su postavljene već na 10 metara dubine, mnogi mogu do njih. Stoga, poučeni iskustvom drugih, molimo vas da ne odnosite i ne dirate datalogere. Potegli smo i konop koji vodi do svih postavljenih instrumenata, pa ih slobodno pogledajte, ali nemojte ih dirati, plizzzz.

Podatci će biti  objavljeni i dostupni svima, pa ćete ih moći koristi. Obzirom da pratimo i koloniju gorgonija, i ti rezultati će biti javni i moći će pomoči ronilačkim centrima da naprave bolje i zanimljivije brifinge prije ronjenja na toj lokaciji ali i sličnima.
Za kraj zahvala svima koji su pomogli svojim stručnim savjetima, izašli u susret i pomogli u realizaciji ( Kamp Šimuni ). Dogovorili smo da je nastavak, iduće godine u istom terminu, samo mijenjamo karte, kad puše bura igramo Trešetu a ne Belu kao ove godine