Shadow

Izložba fotografija Marjana Radovića

Marjan Radović, mag.eng.geod.geoinfo, sportski i podvodni fotograf, instruktor ronjenja i podvodne fotografije po više svjetskih asocijacija SSI, PSS, NAUI. 2000. godine se počinje baviti podvodnom fotografijom kako bi ostalima prikazao ljepote podmorja. I dok je većina podvodnih fotografa specijalizirana u fotografiranju životinjskog svijeta te podvodnih pejzaža, Radović se trudi na nestandardni i drugačiji način prikazati ambijent mora i bazena, modele i ronioce, koralje i ribe, spilje i potopljene brodove. Očaran ljepotama podmorja nije se ograničio samo na Jadran, već je nekoliko puta zaronio i zabilježio ljepote dubina Atlantskog oceana, te Karipskog i Crvenog mora. Fotografiranje ne služi samo za prikazivanje ljepota podmorja i jezera nego i za skretanje pozornosti domaće i svjetske javnosti na društvenu odgovornost i važnost očuvanja podmorja kao i promicanje ekologije.

Ciklus podvodnih fotografija posvećen je kretanju ljudskog tijela u vodi, ribama, koraljima, podvodnim spiljama i potopljenim brodovima, a kada kažemo u vodi ne mislimo samo na mora i jezera jer inspiraciju pronalazi i u bazenima.

Rad na Projektu „Pogled u plavo” Radović je započeo 2010. god. tako da je u bazene na jedan metar dubine postavio svoje fotografije, a posjetitelji su morali zaroniti kako bi razgledali izložbu. S obzirom na to da se koncept Projekta proširio na promociju Hrvatske, Radovićeva fotografije na projektu “Pogled u plavo” prikazuju podmorje Jadrana, potopljene brodove, hrvatske ronioce, nacionalne parkove….

Kao što je i sam njegov pristup fotografiji ekstravagantan i drugačiji tako i njegove izložbe odstupaju od stereotipa, pa uz klasične galerijske prostore obožava pripremati izložbe na potopljenim brodovima poput one na potopljenom brodu Peltastis, bazenima, podvodnim arheološkim parkovima…

Iza sebe ima 150-njak samostalnih izložbi. Radovićeve fotografije nagrađivane su i objavljivane u cijelom svijetu. Finalist brojnih svjetskih prvenstava u action i podvodnoj fotografiji. Službeni je fotograf Red Bull-a, te Mares ambasador i Nikon ambasador.

Fotografije su objavljivane u svim hrvatskim dnevnim novinama, gotovo svim specijaliziranim domaćim i svjetskim časopisima o moru.

Službeni je podvodni fotograf i snimatelj međunarodnih prvenstava u ronjenju, stručni suradnik i urednik fotografije za specijalizirane časopise i portale o ronjenju, te direktor fotografije na međunarodnom festivalu podvodne fotografije i filma, autor brojnih reklamnih fotografija, autor brojnih radionica podvodne i sportske fotografije.

Autor projekta Croatia 50/50 i fotografija Marjan Radović, 15 godina fotografira ljepote hrvatskog podmorja i podvodnom kamerom bilježi ljepote Hrvatske, većini ljudi iz nedostupne perspektive, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fenomenalne prizore kojih često nismo niti svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta je CROATIA 50/50, koji kroz jednu fotografiju prikazuje dva svijeta. Onaj ispod i iznad mora.

Fotografirati Hrvatsku iz posve druge perspektive, dokumentirati je drugačije i sa stilom, usmjeriti pažnju na vrijednosti i ljepote koje pruža Hrvatska, ali i široj javnosti skrenuti pozornost na ljepote podmorja i Jadrana te pozvati sve na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora cilj je novog Radovićevog projekta.
Promocija ronjenja, rekreacije i zdravog načina života konceptom podvodne izložbe.

 

https://www.youtube.com/watch?v=E92kpl_qzAM&t=1s