Shadow

Apel  inicijative APNEA S.O.S. 202

 Članovi trofejne hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah: Vanja Peleš, Mirela Kardašević, Enes Ćerimagić, Hrvoje Škorić, Ivana Aljinović, Jakov Peljušić, Boris Milošić, Budimir Šobat, bivši član reprezentacije Goran Čolak te bivši trener reprezentacije Ivan Drviš  

  1. prosinca 2021.

Kontakt: apnea2021sos@yahoo.com

              

                PREDMET:

 

Apel nadležnim institucijama za brzo djelovanje i poziv članicama Hrvatskog ronilačkog saveza na bojkot nelegitimnog redovnog te sazivanje izvanrednog Sabora HRS-a

Poštovani članovi i predstavnici ronilačkih klubova Republike Hrvatske, građani, predstavnici nadležnih institucija, mi hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah, okupljeni u Inicijativu APNEA S.O.S. 2021., obraćamo Vam se kako biste bili upoznati s razvojem događaja koji se vežu uz nastavak nezakonitog djelovanja čelnika Hrvatskog ronilačkog saveza (HRS) te kako bi svatko od vas poduzeo sve što može u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti.

Bez obzira na činjenicu da smo putem naših prethodnih objava uspjeli o svemu dobro informirati javnost, a time i nadležne institucije, priča o profiterstvu, protupravnom uzurpiranju vlasti i uništavanju sporta u HRS-u još uvijek nije dobila svoj konačni pozitivni epilog. Upravo suprotno, stanje je sada još gore. Vjerojatno je upravo inertnost pravosudnih tijela (USKOK i DORH) bio stimulirajući znak čelnicima HRS-a da istovremeno krenu u prikrivanje tragova nezakonitog postupanja i „čišćenje“ Saveza od njima nepodobnih klubova koji su nam davali podršku, odnosno u osvetnički obračun s onima koji nisu željeli prešutno tolerirati njihovo uzurpiranje i zlouptrebu HRS-a. Time žele jasno pokazati kako će proći svi oni koji im se usude suprotstaviti.

Naime, čelnici HRS-a predsjednik Kamilo Čuljak i potpredsjednik Valentino Rajković, uzdrmani našim javnim objavama kojima smo razotkrili njihovo protuzakonito postupanje u Hrvatskom ronilačkom savezu (HRS) – kao što su izvlačenje novca iz Saveza putem naplate fiktivnog rada i fiktivnih zasluga za posebna sportska postignuća te „izborni inženjering“ kojim zadržavaju vlast u HRSu – su s ciljem zadržavanja kontrole u HRS-u, neposredno uoči redovne skupštine (Sabor HRS-a), iz Saveza izbacili više od dvadeset (moguće i trideset) klubova koji nisu pod nekim vidom njihove kontrole. To su učinili bez ikakvog prethodnog upozorenja, putem insceniranog sankcioniranja radi navodnih, u stvarnosti izmišljenih, dugova, mimo statutom propisane procedure i krivotvorenjem zaključaka Upravnog odbora HRSa. Neki od tih izbačenih klubova su aktivni dok su drugi već bili privremeno udaljeni, ali su radi isteka sankcije mogli ostvariti članska prava uplatom članarine, što je sve za trenutno vodstvo HRS-a, predvođeno predsjednikom Čuljkom i potpredsjednikom Rajkovićem, predstavljalo opasnost od gubitka vlasti u HRS-u.

Najbolji primjer koji zorno prikazuje takvo zlonamjerno protupravno eliminiranje kritičara njihovog štetnog djelovanja je mjera privremene suspenzije vrlo aktivnog kluba „Društvo za podvodne sportove Zagreb“ (DPS), jednog od osnivača HRS-a. DPS Zagreb jedna je od najtrofejnijih udruga unutar ronilačkog sporta sa najbrojnijim članstvom te najstarija po stažu, osnovana 1954. godine. Kao razlog izbacivanja DPS-a iz Saveza na godinu dana navodi se fiktivni dug druge ronilačke udruge star 15 godina, a koji se DPSu stavlja na teret jer je osoba ovlaštena za zastupanje DPSa ranije bila odgovorna osoba u toj drugoj ronilačkoj udruzi. Trenutno su najpoznatiji članovi DPS-a višestruka svjetska rekorderka i prvakinja Mirela Kardašević te aktualni svjetski rekorder u zadržavanju daha s prethodnim disanjem kisika Budimir Šobat koji je putem svojih sportskih nastupa i humanitarnih akcija senzibilizirao javnost za probleme bolesne djece i za njih prikupio značajna financijska sredstva. Nije li zapravo glavni cilj ovog protupravnog i protustatutarnog izbacivanja DPS-a iz HRS-a upravo osveta Mireli Kardašević i Budimiru Šobatu što su kao dio inicijative APNEA S.O.S. 2021 prozvali čelnike HRS-a za protuzakonito djelovanje? Ovim činom čelnici HRS-a su na neki način eliminirali svoje kritičare, ali istovremeno i suprotno nacionalnim interesima onemogućili naše trofejne sportaše da se natječu na međunarodnim natjecanjima. Njih nije briga što će zbog toga RH ostati bez vrijedne promocije kroz sport u svijetu. Njima je jedino važno ostati u poziciji predsjednika i potpredsjednika (ujedno i izbornika) HRS-a, što im omogućuje izvlačenje novca poreznih obveznika namijenjenog sportu.

Nakon što je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) jedini reagirao na naše javne objave i poslao svoje revizore u HRS, nalazi revizije potvrdili su naše navode na račun vodstva HRS-a i njihove klike. Nalaz revizije HOO-a potvrdio je nenamjensko trošenje i izvlačenje novca predočavanjem nevjerodostojnih dokumenata što sada još jasnije ukazuje na sumnju u počinjenje kaznenih djela od strane čelnika Saveza Kamila Čuljka i Valentina Rajkovića. Između brojnih nepravilnosti u radu je utvrđeno da su samo ove godine svojim protuzakonitim radnjama, uz pomoć fiktivnog trenera reprezentacije Franje Pinjuha, iz HRSa  izvukli najmanje 123 000 kuna te im je iz HOO-a naloženo da je taj novac HRS dužan vratiti.

Ako taj iznos i bude vraćen, on je izgubljen za potebe razvoja ronilačkog sporta, za što je inicijalno i bio namjenjen.

Nadalje, Revizija (HOO-a) je utvrdila da nije moguće utvrditi za koje programske aktivnosti je HRS utrošio više od 900 000 kn. Također, utvrđeno je da sva službena putovanja nisu obračunata na temelju urednih i vjerodostojnih putnih naloga. Takvo, u najmanju ruku sumnjivo obračunavanje svih putnih naloga ne sadrži potpis ovlaštene osobe na svim mjestima gdje bi on trebao biti. Sada postaje jasnije zašto HRS već više od deset godina posluje bez statutom propisanog tajnika. Zbog toga i nekih drugih nepravilnosti se revizijom HOO-a upozorava na upitnu mogućnost priznavanja troškova službenih putovanja na temelju nevjerodostojnih isprava te upozorava na potencijalnu nenamjensku isplatu sredstava.

Treba napomenuti da je revizijom HOO-a obuhvaćena samo analiza poslovanja HRS-a za 2021. godinu i to bez utvrđivanja toka nenamjenski potrošenog novca, tj. bez utvrđenja gdje je novac završio. Opravdano je posumnjati da su se tijekom cijelog perioda mandata sadašnjeg predsjednika i potpredsjednika događale iste nepravilnosti u poslovanju.

Revizija HOO-a se nije bavila niti pitanjem kako je tijekom zadnjih deset godina raspodijeljeno više od milijun i pola kuna od državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća. Po prijedlogu predsjednika Kamila Čuljka, koji je u suradnji s izbornikom Valentinom Rajkovićem neistinitim navodima doveo u zabludu Hrvatski olimpijski odbor i Ministarstvo sporta, isplaćivane su nezaslužene nagrade treneru Franji Pinjuhu, izborniku Valentinu Rajkoviću i članu Upravnog odbora HRS-a Miji Vukušiću. Time je samo u ovoj godini na ime zasluga za zlatne medalje sportaša Vanje Peleša, Vitomira Maričića i Mirele Kardašević državni proračun do sad oštećen za 156 000 kuna. Trenutno je u pokušaju izvlačenje još 86 000 kn za osobe koje u stvarnosti nisu ništa radile, a na račun osvojenih zlatnih medalja od strane reprezentativca Petra Klovara i Damira Zuruba (predsjednik HRS-a Kamilo Čuljak poslao je glavnom tajniku HOO-a Siniši Krajaču prijedlog za dodjelu takvih nezasluženih nagrada).

 

I što sad? Postavljamo sljedeća pitanja svim nadležnima:

 

  1. Što će učiniti USKOK i DORH? Hoće li još dugo čekati s pokretanjem postupaka radi utvrđivanja odgovornosti dok osobe prozvane za počinjenje protuzakonitih radnji, koje upućuju na počinjenje više kaznenih djela, ne uklone brojne tragove i izvrše pritiske na svjedoke, čime će se otežati procedura njihova dokazivanja?
  2. Hoće li Ministarstvo turizma i sporta tražiti preispitivanje sumnjivih dodjela državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća određenim osobama u HRS-u?
  3. Što će učiniti Državni inspektorat RH?
  4. Nakon što je HOO svojom revizijom rada HRS-a jedini učinio što je trebao i tako konačno pokrenuo proceduru koja bi trebala okončati nezakonite radnje čelnika Saveza, hoće li isti nas vrhunske sportaše, koji smo prvi ukazali na anomalije, zaštititi od osvetničkih akcija čelnika HRS-a koje su već počele onemogućavanjem sudjelovanja Mirele Kardašević i Budimira Šobata na međunarodnim natjecanjima?
  5. Što će učiniti članovi Upravnog odbora HRS-a s obzirom na to da je predsjednik Kamilo Čuljak lažno prikazao da je upravo njihovom odlukom na sjednici održanoj 21. listopada 2021. iz Saveza protustatutarno izbačeno više od dvadeset klubova? Dnevni red sjednice Upravnog odbora nije niti sadržavao točku koja bi govorila o razrješenju članstva. Zato upozoravamo sve članove Upravnog odbora da bi njihovo eventualno lažno svjedočenje o kreiranju neautentičnog zapisnika predstavljalo kazneno djelo te da postoje određeni materijalni dokazi vezani uz tu sjednicu i svjedoci koji su na njoj bili nazočni.
  6. Što će zbog svega navedenoga učiniti Nadzorni odbor HRS-a? On jednostavno mora pokrenuti potrebne postupke protiv čelnika Saveza, odnosno sazvati izvanredni Sabor (skupštinu) HRS-a s ciljem provjere povjerenja za daljnje zastupanje Saveza od strane osumnjičenih čelnika. Kakvi su njihovi nalazi postupka utvrđivanja ispravnosti isplaćivanja plaća i državnih nagrada treneru Franji Pinjuhu te državnih nagrada izborniku Valentinu Rajkoviću i sportskom voditelju Miji Vukušiću koji su pokrenuli 4. listopada 2021. godine? Sada, nakon nalaza Revizije HOO-a i uzimanjem u obzir izjava svih reprezentativaca jasno je da su im na prošloj sjednici Upravnog odbora održanoj u Zagrebu 21. listopada 2021., predsjednik Kamilo Čuljak, izbornik Valentino Rajković i trener Franjo Pinjuh lagali o svemu, kao što su i prethodno lažirali sva izvješća prema HOO-u.
  7. Što će učiniti Sud časti HRS-a? Hoće li i nakon nalaza Revizije HOO-a, kao i do sad, ignorirati navode zaslužnih vrhunskih sportaša ili će konačno reagirati? Do sad smo jedino vidjeli da se Sud časti pridružio masovnom izbacivanju predsjedniku nepodobnih klubova uoči samog redovnog Sabora HRS-a tako što je i on izbacio iz članstva sportski klub Komet iz Zagreba.
  8. Što će učiniti sve preostale aktivne članice Saveza (ne one fiktivne i polufiktivne) prije nego i one u konačnici ne budu izbačene? Hoće li se međusobno organizirati i sazvati izvanredni Sabor na kojemu će se odlučivati o sudbini HRS-a ako to prethodno ne bude želio učiniti Nadzorni odbor po svojoj dužnosti? Hoće li se odazvati ovom našem pozivu na bojkot nelegitimno sazvanog redovnog Sabora HRS-a koji bi se trebao održati 11.12.2021. u, većini aktivnih članica udaljenom, Metkoviću? Taj Sabor je nelegitiman iz više razloga kao što su: slanje obavijesti članicama o njegovom sazivanju izvan roka, nedostavljanje dokumentacije o kojoj se ima odlučivati na Saboru, mjesto održavanja, protustatutarno izbacivanje klubova koji su podržali inicijativu APNEA S.O.S. 2021, itd.
  9. Konačno, hoće li zbog svega najodgovornije osobe Saveza predsjednik Kamilo Čuljak, potpredsjednik Valentino Rajković te članovi Upravnog odbora dati ostavke? To bi im bila prilika da konačno učine jednu moralnu i ispravnu gestu koja bi pridonijela olakšavanju i ubrzavanju procedure utvrđivanja individualnih odgovornosti. Isto tako, hoće li predstavnici fiktivnih klubova povući svoje vjerodajnice za sazvani nelegitimni Sabor HRS-a te tako prestati sudjelovati u sada već razotkrivenom protuzakonitom izbornom inženjeringu u HRSu?

 

Što god da učinili sve gore navedene institucije i pojedinci mi smo čvrsto odlučili ustrajati na raščišćavanju svih nepravilnosti u HRS-u te pripremamo privatne tužbe, odnosno kaznene prijave protiv četvorice dužnosnika HRS-a koje ćemo još ovoga tjedna uručiti DORH-u na postupanje.

Dok se mi maksimalno i entuzijastički trudimo putem svojih sportskih rezultata u svijetu prezentirati našu Domovinu na najbolji mogući način i pri tom zajedno s našim obiteljima svjesno prihvaćamo brojna odricanja, nećemo više dozvoljavati da šačica organiziranih negativaca upropaštava naš trud i cijelu hrvatsku ronilačku zajednicu. Potrebno je što brže postupanje svih nadležnih institucija jer su vijesti o ovim nemilim događajima već izašle izvan granica RH. Povezano s tim, nama reprezentativcima u ronjenju na dah već stižu ponude da se natječemo pod zastavama drugih zemalja. To svakako ne želimo, ali se postavlja pitanje što sada preostaje npr. Mireli Kardašević i Budimiru Šobatu kojima je onemogućeno natjecanje pod hrvatskom zastavom? Počeo je i novi godišnji trenažni ciklus te se stoga moramo odlučiti hoćemo li se baviti sportom, odnosno onim što je naš primarni cilj, ili ćemo godinu izgubiti u pokušavanju uvođenja reda i zakonitosti u HRS.

 

Inicijativa APNEA S.O.S. 2021.