Shadow

Krem juha od kanoća (vabića, gambora…)

Jednom prilikom još davne 2006. godine još u svom kuharskom razvoju  šetam makarskom rivom ni ne sluteći da ću u ovom gradu ispisati svoju najdražu priču.

Baš kao i večeras svitle koće, sjećanje koje ostane svakome tko bar jednom u ovom jesensko zimskom vremenu prođe rivom i u obilju mola, kozica i ribljeg sitniša za oko mi zapne jako čudan i meni do tada nepoznat rak.

Cijena sitniš cijela kašeta za 50 kuna.

Mislim se past će buzara za ekipu, na brzinu kupim i sav sretan koliko jeftino sam prošao pravac doma.

Putem se već zove društvo, još jedna dobra večer ispred mene, u autu do doma već u glavi šufigajem češnjak na maslinovo ulju, gotovo da mogu okusiti buzaru…

Ekipa se okupila, moja buzara miriše baš onako pravo, još topla peka koju je mater ispekla friško spremna, otvaram teću i akcija kreće kao i lekcija koja se nikad ne zaboravlja.

Sve baš kako treba ali tom raku s očima na repu mesa ni traga, gledam u nevjerici i ne mogu objasniti o čemu se radi, izvrgnut dobroj zezanciji ekipe situaciju spašava Božanstveni šug i materin topli kruh.

Dobro kaže ona stara, svaka škola se plaća, ova moja nije bila skupa ali svakako se upisala u drago sjećanje a ta beštija s očima na repu se pobrinula da se njene priče prisjetim kad god je sretnem na koći.

Pa i ovaj put već školovan istom, opet se srećemo, ja stariji i puno iskusniji a kanoća baš prava.

Odlučim se na kupovinu jedne kašete, te par koraka do svoje kuhinje razmišljam što sada..

Logično rješenje je bilo nešto lagano, nešto što ću iskoristiti cijelog raka i naravno zadovoljiti nepce zahtjevnog gosta, lokalnog i dobro poznatog ribara koji je rezervirao stolicu.

Jedan dio rakova ostavim za pravi temeljac i rižoto koji će popratiti moju glavnu kreaciju, jednostavnu ali opet kremastu i ukusnu juhu od kanoće.

U kuhinji upoznajem svoj tim s pričom a ovaj put se revanširam starom poznaniku, miris prave morske kužine u svom receptu prenosim i vama, onako baš po mom guštu!

 

KREM JUHA OD KANOĆA

Recept za 4 osobe

Sastojci:

1kg kanoća

0,300kg ljutike

0,200kg mrkve

0,120kg cekera

0,050kg češnjaka

0,1l maslinovog ulja

0,300kg pelate od rajčica ili 3 domaće pome

Sol

Papar

0,05l konjaka

0,2l domaćeg bijelog vina

 

Priprema:

Recept je poprilično jednostavan, najprije uzmemo na djelu maslinovog ulja dinstati korjenasto povrće u receptu, zatim dodati kanoću koja je popečena na 220°C 5 minuta, sve zajedno malo dodatno dinstati te podliti bijelim vinom i vodom, bilo bi dobro i temeljca ribljeg malo ali nije obavezno, te dodati rajčicu.

Dodati začine i pustiti da se kuha 20tak minuta, bitno je kanoće ne prekuhati.

Sve zajedno ubaciti u blender ili malo jačim štapnim mikserom sve izmiksati, te propasirati kroz sitno sito da što više koštica ostane u situ.

Sve što uspije proći ostaviti sat do 2 da se nataloži na dno, pretočiti juhu od taloga, te nakon toga doliti konjak, konjak daje posebnu aromu samoj juhi, ukoliko je potrebno juhu zgusnuti po želji, najbolje brašnom ili gustinom i vodom s par kapi maslinovog ulja.

Prijedlog za serviranje je na slici, ali i malo parmezana i milerama neće falit.

Dobar tek!

 

Tekst i fotografije: Jadran Grančić