Shadow

GREBEN KAMENOG KORALJA

U okolici Omiša, morske dubine od 30-ak metara ugošćuju izuzetnu prirodnu baštinu! Radi se o grebenu koji gradi kameni koralj, vrsta Cladocora caespitosa koja živi samo u Sredozemnom moru i nigdje drugdje. Tijekom prošlosti takvi su grebeni bili česti međutim u današnje su vrijeme izuzetno rijetki, a kameni koralj je ozbiljno ugrožen zagrijavanjem mora, širenjem invazivnih vrsta, onečišćenjem i mehaničkim oštećivanjem uslijed sidrenja i ribolova.

U neposrednoj blizini ovog grebena nalaze se i brojne manje kolonije kamenog koralja, čiji okvirni broj i površinu rasprostiranja tek treba utvrditi, ali pri ovim prvim posjetama nismo im nazirali kraj! Ovaj izuzetan nalaz nas neizmjerno veseli i trenutno Javna ustanova “More i krš”, u suradnji s morskom biologinjom dr.sc. Silvijom Kipson, u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska projekta CASCADE, kartira ovo biogeno stanište i utvrđuje njegov status očuvanja.

Krajnji cilj nam je upoznati državne institucije zaštite prirode s ovim nalazom i predložiti proširenje trenutnih granica Natura 2000 područja ušća Cetine kako bi uključili i ovo stanište od interesa za Europsku uniju (temeljem Direktive o staništima). Nužna je hitna i učinkovita zaštita grebena, jer se nesmiljeno uništava, (pretpostavljamo) prvenstveno sidrenjem. Naime, na našu žalost, prilikom ronjenja svjedočili smo mnogim odlomljenim dijelovima grebena koji razasuti leže na morskom dnu.

Imajući u vidu spori rast kamenog koralja i izloženost mnogim drugim ugrozama ovakva je šteta gotovo ireverzibilna, barem za trajanja naših života. Stoga trebamo učiniti sve što je u našoj moći da spriječimo daljnju devastaciju ovog izvanrednog prirodnog blaga!

Tekst i fotografije: Javna ustanova More i krš

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije