Shadow

POSIDONIA OCEANICA – PLUĆA MORA

Podvodno istraživački klub Mornar iz Splita, osmislio je i uspješno realizirao ekološki projekt s područja zaštite okoliša „ POSIDONIA OCEANICA – PLUĆA MORA“, koji je prepoznat i sufinanciran kao projekt od interesa Grada Splita za 2021. godinu.

Livade Posidonije obogaćuju more kisikom, pa se s toga nazivaju “plućima mora”. U njima živi, razmnožava se, lovi i skriva se nekoliko stotina vrsta algi i životinja. Livade Posidonije vrlo sporo rastu i još sporije se obnavljaju što ih čini izuzetno osjetljivima. Posebno ih ugrožava ribolov koćom, sidrenje, onečišćenje i gradnja u obalnom području. Zbog važnosti livada ove morske cvjetnice, te osjetljivosti i ugroženosti koja im prijeti, Posidonija je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta Zakonom o zaštiti prirode, dok je na europskoj razini štiti Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije.

Poznato je da prozirnost mora ili pojačane sedimentacije utječu na “zdravlje” livada cvjetnice, a posebno veliku opasnost predstavljaju fizički zahvati u priobalnom području.

Na području Marjanskog poluotoka na plažama Kašjuni i Obojena svjetlost intenzivno su se vršila nasipavanja, koja imaju negativan utjecaj na livade Posidonije.

Cilj projekta bio je kartiranje podmorja uvale Kaštelet (Obojena svjetlost), gdje se posebna pažnja obratila na bilježenje granica rasprostiranja Posidonije. Edukaciju za članove kluba kroz tečajeve i predavanja proveli su Igor Glavičić, dugogodišnji instruktor ronjenja s velikim iskustvom kartiranja na području SD Županije,  prof.dr.sc. Alen Soldo sa Sveučilišnog odjela za studije mora i Nikola Đorđević s Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Nakon edukacije ronioci PIK MORNAR su prošlog vikenda proveli kartiranje podmorja uvale Kaštelet (Obojena svjetlost) usprkos velikom jugu i lošoj vidljivosti u moru.

Kako bi podigli svijest o važnosti livada Posidonije kod djece,  članovi kluba su održali predavanja u OŠ Blatine Škrape i DV Bosiljak.

Podvodno istraživački klub Mornar  planira i u budućnosti provoditi slične ekološke akcije i edukacije, kako bi doprinijeli održivosti i razvoju očuvanja zaštite okoliša s posebnim naglaskom na zaštitu mora i priobalja.