Shadow

Mawia benovici kraj Kamenjaka

Prošle nedjelje, 17. listopada u organizaciji Ronilačkog saveza Istarske županije zaronili smo uz zapadnu obalu rta Kamenjak na brod Vis potopljen nadomak uvale Polje na dubini od 32 m. Prilikom izrona, na dubini od 3 m, dočekao nas je vrlo rijedak stanovnik Jadrana – misteriozna Mawia benovici (ranije opisana kao Pelagia benovici).

Ova meduza, još od svoje prve pojave 2013. godine, na potezu od Trsta do Venecije, plijeni znatiželju znanstvenika jer se naglo pojavila u velikom broju i bila je to nova vrsta koja nije bila zabilježena nigdje u svijetu. Od tada se M. benovici javlja povremeno i u malom broju što otežava njeno istraživanje. Pojava ove meduze u Jadranu najviše je koncentrirana na najsjeverniji dio, Veneciju, Trst i Piran gdje se uočavaju pojedini primjerci od 2013. – 2021. godine.  U hrvatskom dijelu Jadrana prvi put je zabilježena u Puli 2013. godine (nalaz M.Babić) te se nakon toga javlja tek 2020. godine kod Rovinja i sada 2021. godine uz rt Kamenjak (nalaz M. Babić).

Zanimljivo je da je velika većina sakupljenih meduza muškog spola te se pretpostavlja da se kod nas uspostavila populacija samo njihovih polipa, ali životni ciklus ove meduze je još uvijek nepoznat i potrebna su daljnja istraživanja. Osim u sjevernom Jadranu, M. benovici primijećena je u Grčkoj i kod Senegala. Znanstvenici za sada nisu sigurni da li bi se ova meduza trebala smatrati alohtonom ili autohtonom vrstom u Jadranu.

Iako veličinom (promjer klobuka 8 cm, dužina 20 cm) i izgledom podsjeća na morsku mjesečinu (Pelagia noctiluca), Benovićeva meduza (Mawia benovici) znatno je manje opasna i susret s njom prolazi bez ozbiljnih posljedica, ostavljajući crvenilo i blagu opekotinu.

I na kraju jedna zanimljivost koju je nedavno podijelio akvarij u Piranu o imenu ove meduze. Ime vrste, benovici, meduza je dobila u čast našem znanstveniku Adamu Benoviću, morskom biologu iz Dubrovnika. A ime roda, Mawia, nazvano je po arapskoj kraljici i ratnici, a ujedno su to i prva slova znanstvenika koji su je istraživali i smjestili u novi rod, Massimo, Andreja, Valentina, Isabella, Alen.

Udruga Eko more Medulin

Tekst i fotografije: Marinko Babić

https://www.facebook.com/ekomore2021