Shadow

Objedinjavanje ronilačke populacije na drugom hrvatskom ronilačkom kongresu

Nakon situacije koju je uzrokovao korona virus, tijekom ovog vikenda okupila se ponovo ronilačka struka na drugom hrvatskom ronilačkom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem koji se je održavao u Gradu Rijeci, Centar Zamet u organizaciji Agencije Promocija ronjenja i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Rijeka, Ronilačkim centrom Marco Polo i Ronilačkim klubom HRVI Nemo- Adriatic.

Više od 250 sudionika kongresa iz različitih dijelova Hrvatske, ali i drugih zemalja regije imali su priliku sudjelovati na edukativnim i zanimljivim predavanjima tijekom dva dana trajanja kongresa.

Važnost kongresa prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka koja se uključila u organizaciju samog kongresa, a v.d. predsjednika HGK – Županijske komore Rijeka i drugi potpredsjednik Insuleura – Mreža otočnih, trgovačkih i industrijskih komora Europske unije, prof.dr.sc Heri Bezić istaknuo kako je kod nas ronilački turizam još uvijek zanemaren te da ronjenje nije u cijelosti iskorišteno. Uz predivne otoke, podmorje i obalu treba imati u vidu mogućnosti ronilačkih aktivnosti kao dodane vrijednosti ukupne turističke ponude.

Kongres su podržale i brojne institucije Republike Hrvatske tako je pokroviteljstvo kongresu pružilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tijekom trajanja kongresa obrađivale su se brojne teme koje su uključivale turizam, ronjenje u vatrogastvu, speleoronjenje, podvodnu fotografiju, sport, sigurnost u ronjenju, zaštitu podmorja i ekologiju, a posebni naglasak stavljen je na zdravstveni aspekt ronjenja nakon posljedica koje uzrokuje Covid 19.

Kongres su podržala i resorna ministarstva te su se u panele uključili i relevantni predavači gdje se je razvila konstruktivna diskusija.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Tomislav Družak je istaknuo kako je u velikoj ekspanziji zdravstveni turizam, kongresni turizam te sportski i rekreativni turizam, dok je ronjenje jedna od rastućih turističkih grana te je jedna od važnijih zadaća Ministarstva turizma i sporta davati podršku ovakvim i sličnim projektima.

Podršku provođenju ovog hvalevrijednog kongresa pružilo je i Ravnateljstvo civilne zaštite, a sudjelovali su i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su se uključili i u najmasovniju ekološku akciju čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner, dok je Ravnatelj civilne zaštite pozdravio organizatore i uzvanike.

Potrebu za daljnjim razvojem ronjenja u aspektu civilne zaštite i zaštite stanovništva potvrđuju nam brojne i učestale prirodne katastrofe, a zabrinjavajući je podatak da na svjetskoj razini od svih katastrofa 40% čine poplave. Kako bi ublažili posljedice takvih nesreća važno je imati osposobljene timove za traganje i spašavanje u poplavama. Novina je da smo pokrenuli ustrojavanje ronilačkog tima na razini Republike Hrvatske koji će u svakom trenutku po mobilizacijskom pozivu bio spreman za djelovanje unutar državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite bilo da je riječ o pružanju međunarodne pomoći ili intervencijama unutar zemlje, istaknuo je dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Rijeka je okrenuta turizmu, a i naše gospodarstvo je uvijek bilo okrenuto moru dok je ronjenje vrlo važan segment turističke ponude. Kvarner je atraktivna ronilačka destinacija uz brojne ronilačke lokacije koje imamo, a samim tim i podržavamo da ronjenje bude još više zastupljeno u gospodarskoj aktivnosti, kazao je gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović.

Veliki naglasak kongresa stavljen je na potrebu zaštite podmorja, a upravo ronioci svojim kontinuiranim ekološkim akcijama čišćenja održavaju naše more čistim. Kroz zanimljive panele vezane uz zaštitu podmorja obrađivala se tema potrebe zaštite podmorja i sufinanciranja održavanja ekoloških akcija.

Sudionicima kongresa obratila se je dr.sc. Nina Perko, ravnateljica Uprave pomorstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te istaknula važnost zaštite mora i podmorja te zaštitu većine lokacija za buduće generacije uz naglasak na sigurnost ronioca koji su učesnici pomorskog prometa sa željom da kongres kroz panele i rasprave iznjedri nove smjerove u uređenju ronjenja u Republici Hrvatskoj.

Partner kongresa je Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica grada Rijeke, a uzvanike i sudionike kongresa pozdravio je i direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa te naglasio važnost održavanja ovog kongresa i pružanje podrške kongresu i ekološkoj akciji čišćenja podmorja u Rijeci.

Posebno zanimljiva predavanja bila su vezana za podvodnu fotografiju, kao i brojne prikazane ekspedicije. Mnogobrojna publika, mogla je tako uživati u prikazima olupina brodova koje Jadransko more krije.

Podršku kongresu pružili su KBC Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu te Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Posebno zanimljivo i interesantno je bilo na predavanjima koja su vezana za zdravlje u ronjenju te utjecaj COVID infekcije na ronjenje i zdravlje ronioca o čemu su govorili relevantni predavači.
Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške sponzora kongresa; INA, HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Highfield i Drinkomatic.

Sudionicima se obratila i direktorica Agencije Promocije ronjenja, Andreja Vedrina te istaknula kako ronjenje postaje jedna od bitnijih grana turizma i osim što je generator predsezone i posezone jedan je od važnijih i unosnijih turističkih proizvoda te najavila i održavanje 3. hrvatskog ronilačkog kongresa uz mogućnost proširenja na 1. hrvatski ronilački sajam koji nedostaje ovoj grani.

Nakon završetka 2. Hrvatskog ronilačkog kongresa, ronioci, sudionici kongresa, uključili su se u veliku ekološku akciju čišćenja podmorja, Eko patrola 2021. – Kvarner koja se održavala na šest lokacija diljem Kvarnera (Rijeka, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Selce, Novi Vinodolski), a koju su podržale Turistička zajednica Kvarnera, zatim Turističke zajednice grada Rijeke, Bakra, Kraljevice, Crikvenice i Novog Vinodolskog pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nesebičnu pomoć sponzora Eko patrole 2021. – Kvarner, INE (naftne kompanije s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj) u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

Ekološka akcija čišćenja podmorja održavala se je u organizaciji DC Marco Polo, RK HRVI Nemo-Adriatic, KPA Kostrena, SPD Luben, Bakar, KPA Adria, DC Mihurić i DC Dive Side.

Medijski pokrovitelji kongresa i Eko patrole 2021. – Kvarner su Morski.hr, Gorgonija.com, Scubalife i Mreža TV.

Hrvatski ronilački kongres još jednom je pokazao koliko je ronjenje važna grana turizma za Hrvatsku dok je zaključak sudionika kongresa kako samo zajedničkim snagama i radom ovaj vid turizma može biti u cijelosti iskorišten uz važnost podrške relevantnih državnih institucija, a provođenjem Eko patrole 2021. – Kvarner ronioci su još jednom vlastitim primjerom pokazali koliko je važna briga za podmorje sudjelovanjem u čišćenju podmorja diljem Kvarnera.