Shadow

Amadeo i Mini Koko – od spašavanja do ozdravljenja

Na stranicama Gorgonije već ste mogli pročitati tekst o spašavanju glavate želve koja je dezorijentirana plivala s velikom ozljedom na glavi. Kornjaču su pronašli Stanka Amadeo (po kojoj je kornjača i dobila ime) te Miljenko Marukić. Uz pomoć djelatnika pomorske policije, Amadeo je transportiran u Pulu sredinom srpnje. Tekst o spašavanju Amadea možete pročitati ovdje.

No, dolaskom u Aquarium  završilo je jedno manje poglavlje spašavanja Amadea. Stanje ove muške jedinke bilo je kritično.

Vrijedni djelatnici Aquariuma svakodnevno su i intenzivno pružali sve od sebe kako bi sanirali i čistili velike ozlijede glave, Amadeo je dobivao hranu infuzijom, a imao je i antibiotsku terapiju.

 Nakon dvadesetak dana intenzivne terapije, Amadeo se počeo samostalno hraniti, ispočetka je uzimao hranu iz ruke, a krajem kolovoza počeo je sam uzimati hranu. Prilikom hranjenja čak je i razvio neku svoju posebnu tehniku, pa kada uzme hranu u kljun ispusti vodu kroz nosnice i obično poprska djelatnike Aquariuma. Ozljeda glave je sanirana i više ne traži svakodnevni tretman, ali i dalje ima problem s plovnosti i prebačen je u veći bazen.

Sredinom rujna Amadeo je otišao na privremeni boravak u Safari park Nacionalnog parka Brijuni. Tamo na raspolaganju ima veliki bazen od 200 m3 i svi se nadaju da će tamo uspjeti regulirati plovnost i konačno zaroniti. Ukoliko to uspije i još ojača, plan je da ga se krajem listopada vrati u more.

Također, pisali smo i o Mini Koku kojeg je u uvali Javić, u predjelu Lumbarde (Korčula) pronašla naša suradnica Sunčana Žaknić. Kornjačica je bila u teškom stanju s vidljivim ozljedama lijevog oka. Mini Koko je najmanja jedinka ikada stigla u Pulu, imala je samo 85 grama težine i dužinu oklopa od 8 centimetara. Tekst o pronalasku Mini Koka možete pročitati ovdje i ovdje

Mini Koko se u Puli odlično oporavlja, oklop mu je narastao na 13 centimetara, težina je sada oko 400 grama, ali će za povratak u morske dubine ipak pričekati iduću godinu kada još malo naraste i ojača.

Tekst i fotografije: Aquarium Pula, Sunčana Žaknić, Luka Kolovrat, Miljenko Marukić

U slučaju da pronađete ozlijeđenu jedinku koja pripada skupinama morskih kornjača, morskih sisavaca ili hrskavičnih riba (morski psi i raže), iznimno je važno brzo djelovati kako bi joj se mogla pružiti potrebna pomoć u što kraćem roku. Dovoljno je da nazovete županijski centar 112 koji će aktivirati Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja.

 

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije