Shadow

Žnjan prljaviji od očekivanog

U suradnji s udrugom UPA Rostrum, domaći servis za naručivanje hrane dobartek.hr organizirao je ekološku akciju čišćenja podmorja i obale na splitskom Žnjanu, u kojoj je sudjelovalo preko 60 volontera. Sama akcija je održana 2.listopada 2021., a dio je inicijative #UživajOffline za #PlasticFree Jadran.

Cijela ekološka akcija se odvijala u nekoliko faza. Prvo se članovi udruge UPA Rostrum odradili nekoliko preliminarnih zarona, grupirali su otpad i napravili najučinkovitiji plan čišćenja, nakon čega je uslijedila sama akcija. Zajedničkim naporima prisutnih volontera, iz mora i s plaže je prikupljeno čak 16m3 otpada! Bilo je tu svega, od automobilskih guma, starog namještaja, bojlera do plastičnih i staklenih boca. Nakon razdvajanja otpada djelatnici splitske Čistoće pobrinuli su se za propisni i adekvatni odvoz te zbrinjavanje prikupljenog otpada.

Iskusni ronioci iz udruge UPA Rostrum su zadovoljni odrađenim poslom: „Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum provodi devetu akciju čišćenja podmorja Žnjana, ovaj put u suorganizaciji s dobartek.hr ekipom, te smo i ovom prilikom prikupili značajnu količinu otpada. S današnjim izvađenim otpadom, ako pridodamo i prikupljeni otpad u našim prethodnim akcijama, dolazimo do nevjerojatnih brojeva: preko 2000 automobilskih guma i 450m3 otpada. Nažalost brojevi govore sami po sebi o (ne)čistoći našeg mora. Nadam se da će ovakve akcije potaknuti nesavjesne građane na razmišljanje o zaštiti prirode, a prvi korak bi bio zbrinjavanje i razvrstavanje otpada. Entuzijasti i volonteri poput udruge UPA Rostrum i dobartek.hr-a mogu pomoći u saniranju postojeće situacije, ali naši napori bit će uzaludni ako ne spriječimo generiranje novog otpada u našem okolišu“, izjavio je Ivan Živković, predsjednik Udruge podvodni aktivnosti Rostrum.

„Ekološka akcija je premašila sva naša očekivanja! Nismo očekivali toliki učinak. Izrazito smo ponosni i zadovoljni postignutim, ali ne namjeravamo stati na tome. Želimo dati svoj doprinos zajednici koja nam je toliko dala, stoga očekujte još puno ovakvih akcija u budućnosti. #UživajOffline za #PlasticFree Jadran nije samo kratkotrajna inicijativa, već dugogodišnja želja i motivacija svim našim sugrađankama i sugrađanima da održimo naše plaže i more čistima!“ kaže nam Nebojša Veron, direktor servisa dobartek.hr

Ova ekološka akcija treća je iz inicijative #UživajOffline za #PlasticFree Jadran, kojom dobartek.hr želi pomoći u borbi protiv onečišćenja Jadrana. Od svake narudžbe preko njihove platforme dio sredstava se odvaja za ovakve akcije. Preciznije, svaka narudžba je minimalno jedna plastična boca manje u našem moru i na našim plažama!