Shadow

Suex XJ-S  „PODVODNI AMG Mercedes“

Talijanska firma SUEX osnovana je 2000. god. sa ciljem proizvodnje podvodnih skutera visoko zahtjevnih tehničko karakteristika za krajnje korisnike. Skuteri koji omogućavaju roniocima kretanje uz pomoć snage koju skuter proizvodi električnom energijom koju „vuče“ iz pogona baterija omogućili su tehničkim i drugim roniocima da bez vlastite snage peraja pretražuju podmorje bez obzira na podvodni ambijent.

Obzirom da je tržište bilo izuzetno zahtjevno a tehnologija je godinama napredovala podvodni skuteri su dovedeni do savršenstva te koristeći Li-ion baterije ispunili sve zahtjeve koje je tržište stavilo ispred njih. Od samog početka danas 21 godinu kasnije skuter poput modela XJoy 37 još rade bez ikakvog problema te uz redovno održavanje servis je OSIGURAN. Nakon 21 godine!

Sve gore navedeno prepoznala je i vojna industrija koja je ušla u svijet namijenjen specijalnim jedinicama a visoke performanse koje su skuteri iz proizvodne linije firme #suex davali prenijeti su u civilni program. I tada dolazimo do modela Suex XJ-S skutera vrlo popularnog među roniocima koji je tehnički zahtjevnim roniocima dao optimum u težini te omjeru snage – baterije – težine i tehničkih sposobnosti.

 

Model Suex XJ-S doslovno je AMG Mercedes u paleti svjetskih proizvođača skutera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Radi se o profesionalnom tehničkom skuteru sa tijelom od aluminija. Pogonjen sa Li-ION baterijom kontroliranom sa specijalno dizajniranim indikatorom i kontroliranom brzinom po željama svakog ronioca te dodanim „Two-speed Triggerom“ za ugodnije krstarenje u podmorju. Slično tempomatu na cestovnim vozilima. Led indikator odnosno pokazivač preostale energije u svakom trenutku roniocu omogućava kontrolu i pregled preostale snage kako bi isplanirao svoj povratak na početnu ili željenu točku.

Tehnički detalji:

Namijenjen je visoko zahtjevnim korisnicima u cave/tehnički/long range ronjenju. Sa dužinom od 814 mm te ukupnom težinom od 20 kg odnosno bez baterije 14 kg. ulazi u vrh svjetske podvodne industrije. Sa maksimalnom brzinom od 85 m/min dužinu nogometnog igrališta prođe doslovno za malo više od 1 minute! Impresivno. Sa navedenom brzinom autonomija je 185 minuta.  To su službeni detalji proizvođača. Ono što je realnost je još i bolje.

Naime, autor ovog članka podvodni istraživač Velimir Vrzić u svakodnevnom ronjenju koristi predmetni skuter. Uz redovno održavanje jednom u godinu ili dvije (zavisno od ispiranja slatkom vodom) nakon ronjenja u moru skuter ima impresivne karakteristike. Baterija je nakon dvije godine korištenja na kapacitetu 100%. Uz realno podvodno krstarenje od 25 m/min baterija je nakon sat vremena ronjenja na impresivnih 90%!!! Posebno bi istaknuo nekolicinu zarona gdje je podvodni kurenat bio doslovno „podvodna rijeka“ u svojoj jačini te sa ronjenjem „kontra kurentu“ pređeno je 2,5 kilometra uz potrošnju 29% energije skutera. Ovi realni rezultati bez ikakvog pretjerivanja pružaju bilo kojem roniocu energiju u svim mogućim uvjetima bez straha da će ronioci zatvorenog ili otvorenog kruga ostat negdje bez potrebne snage za povratak.

 

Uz dodatke poput SINAPSI nosa koji u sebi sadrži GPS lokator pomoću kojeg se eventualni pronalasci mogu naknadno locirat na Google kartama u milimetar. Spajanje na sve mobilne telefone, kompjutere, skidanje propelera ispod mora ukoliko dođe do zaplitanja u ribarske najlone i deseci raznih dodataka daju ovom skuteru izuzetno profesionalne karakteristike koje je prepoznala vojska kroz vojni i civilno dostupan program.

Recenziju napisao:

Velimir Vrzić – Podvodni istraživač, jedini ovlašteni ambasador firme Suex na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te zemalja istočne Europe.

 

Fotografije: Velimir Vrzić i Aleksandar Stančin