Shadow

Morska oaza nadomak gradu

Ne treba putovati daleko za doživljaj bogatstva morskog života. Nadomak drugog najvećeg grada Francuske, Marseille, nalazi se arhipelag od nekoliko otoka i otočića, Frioul. U svijetu je poznat po zatvoru imaginarnog lika Monte Christo naziva Chateau d’If  koji je zaista svojedobno služio za pritvor tadašnjih oponenata vlasti. Danas je to kulturna znamenitost, a zajedno s ostalim zanimljivostima otočja dio je nacionalnog parka Calanques koji se proteže na 8.500 ha unutar prostora triju jedinica lokalne samouprave. Najbliže gradskoj jezgri nalazi se upravo Frioul koji pripada četvrti naziva Otoci (les Iles).

Ali ta četvrt ima nešto zaista posebno, otvoreni akvarij, u kojem se čovjek osjeća kao riba, a ribe su slobodne poput čovjeka.  Stoga su pristupačne, nimalo plahe već opušteno plivaju među hridima. Plove fratara su impozantne. Duž vodenog stupca od desetak metara stoje posložene poput vojnika.

Uobičajeno je ugledati ribu vranu koja je prava rijetkost ovdje kod nas u Jadranu. Tijekom zarona čak tri. Najimpresivnija od svega je šuma očuvanih gorgonija. Pojedina stabalca počinju rasti već od 15 metara, a gusta populacija nalazi se već na 20 metara dubine.

Svoje velike grane protežu daleko, a među njima pravo bogatstvo života u kojem se posebno ističu ribe jere. Sav ovaj prizor dokaz je brige o podmorju. Za ronilačke aktivnosti uređene su 3 plutače koje u sezoni stoje besplatno na raspolaganju ronilačkom centru Dune. Tako se čuvaju osjetljiva stabalca gorgonija od repetitivnog obaranja sidra, a ronioci uživaju u sigurnosti priveza. Pravi suživot čovjeka i prirode nekoliko milja od centra grada!

Zanimljivo je da podmorje Frioul nije dio središnje zone zaštite, dakle nisu zabranjene sve gospodarske aktivnosti, već korisnici tog prostora sami odlučuju kojih će se mjera pridržavati. Što je onda tek na arhipelagu Riou koji su dio središnje zone zaštite? Pričaju mi da su kirnje veličine dječjih kolica, pitome da ih možeš gladiti. To ću ostaviti za budući posjet Marseille-u i njegovoj prirodi, a do tada poraditi na očuvanju podmorja Paklenih otoka na isti način suživota zahvaljujući francuskoj udruzi SMILO i Fondaciji Princ Albert II od Monaka.

Tekst: Jelena Kurtović Mrčelić

Fotografije: Anais Dominici

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije