Shadow

Gat Karoline Riječke danas osvanuo u novom ruhu

Gat Karoline Riječke u Rijeci naredna će tri dana, kako su organizatori i najavljivali, svim posjetiteljima pružiti nezaboravnu pomorsko – nautičku kulisu s brojnim događanjima danas otvorenih manifestacija: Rijeka Boat Showa 2021. i Kvarnerskog festivala mora i pomorske baštine “Fiumare” Rijeka.

Obje manifestacije otvorio je riječki gradonačelnik Marko Filipović kazavši kako se za Rijeka Boat Show, koji ove godine bilježi značajan porast broja izlagača, nada da će prostor Gata sljedeće godine biti mali. “Fiumare” festival riječki je gradonačelnik, pak, najavio kao festival koji svjedoči o velikoj povezanosti Rijeke s morem i pomorstvom, a sve je Riječanke, Riječane i njihove goste pozvao da ovoga vikenda posjete obje manifestacije. Dakako, podsjetio je i na projekt izgradnje Porto Baroša koji je prepoznat na velikoj sceni, odnosno sa strane najvećeg svjetskog proizvođača megajahti, njemačkog Lurssena koji će zajedno s ACI-jem Hrvatska kroz nekoliko godina zauvijek promijeniti sliku Rijeke s mora.

Direktor Rijeka Boat Showa, g. Ivan Črnjarić, na svečanom otvorenju nije krio zadovoljstvo velikim ovogodišnjim uspjehom riječkog nautičkog sajma kojeg, kako je naglasio, ne bi bilo da organizacijski team nije stekao povjerenje izlagača: “Bez izlagača ovoga sajma ne bi bilo, njihovo je povjerenje najvažnije.” Pritom je Črnjarić zahvalio prethodnim organizacijama koje su od 2013. do 2019. održavali sajam, a posebno se zahvalio pokroviteljima: Gradu Rijeci – Odjelu gradske uprave za poduzetništvo, Primorsko – goranskoj županiji i Lučkoj upravi Rijeka. Naveo je, također, sponzore koji su prepoznali vrijednost Rijeka Boat Showa: HEP – Hrvatska elektroprivreda, JANAF d.d., Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska gospodarska komora, Adriatic Osiguranje te Jadran Galenski Laboratorij. Među sponzorima je i Adriatic Croatia International Club – ACi Hrvatska koji je kao najveći lanac marina na Mediteranu i, uz tvrtku Gitone iz Lurssen grupacije, koncesionar buduće ACI marine Rijeka – Porto Baroš, dugogodišnji partner i podupiratelj Rijeka Boat Showa.

Črnjarić je na kraju zahvalio i medijskim pokroviteljima među kojima su: Novi List, Otvoreno more, Burza nautike, Ri portal, Gorgonija.com te La Voce del Popolo.

Prisutnima se na svečanom otvorenju obratio i član Organizacijskog odbora Festivala “Fiumare”, g. Robert Mohović koji je podsjetio na devetogodišnju tradiciju održavanja ovog festivala koji je izrastao iz inicijative “Oživimo mrtvi kanal” još 2011.: Veliki je ovo festival zato zahvaljujemo svim pokroviteljima ovogodišnjeg festivala “Fiumare”: Gradu Rijeci, Turističkoj zajednici grada Rijeke, Primorsko – goranskoj županiji, Turističkoj zajednici Kvarnera te Lučkoj upravi Rijeka. Dakako, tu je i oko trideset udruga i organizacija koje su uključene kao sudionici bez kojih ovakvo događanje ne bi bilo moguće.”

Na pozornicu je nakon toga stupio i v.d. predsjednika HGK – Županijske komore Rijeka, g. Heri Bezić koji je kazao: “Uz pozdrave svima, posebno pozdravljam članice Hrvatske gospodarske komore koje izlažu na Rijeka Boat Showu 2021.” zaželjevši im puno uspjeha u prodaji njihovih proizvoda, ali i sklapanje novih poslovnih suradnji. Bezić je naglasio i kako je nautički segment jedan od najatraktivnijih i najuspješnijih sektora u turizmu i tim povodom pozvao na kupovinu nautičkih proizvoda od hrvatskih proizvođača.

Među današnjim sudionicima svečanog otvorenja bio je i g. Mladen Brajan, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije. Njegove su riječi bile upućene svima, no s naglaskom na mladima koji su sve više uključeni u europske projekte valorizacije i očuvanja pomorske baštine u kojima Primorsko – goranska županija nosi jednu od vodećih uloga. Kako je kazao Brajan, ti projekti nas podsjećaju i na činjenicu kako je naš kraj pomorska velesila koju prepoznaju na karti Europe, iako smo mi sami to na trenutak zaboravili.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera, gđa. Irena Peršić Živadinov također se obratila uzvanicima podržavši na samome početku zajedničko prijateljsko nastupanje Rijeka Boat Showa i Festivala “Fiumare” do kojeg je došlo slučajnim preklapanjem termina njihovih održavanja. Odmah zatim podsjetila je da je nautički segment u značajnom porastu: “Nautički turizam pokazao je veliku otpornost na pandemiju, vrlo je tražen i zbog izoliranosti turista na barkama”. Festival “Fiumare” je, pritom, opisala kao nastavak županijskih projekata Mala barka 1, 2 i 3 kojima je jedan od ciljeva valorizacija pomorske baštine i bogaćenje ponude turističkih proizvoda za Primorsko – goransku županiju: “”Fiumare” je jedna od 5 manifestacija koje je podržala Turistička zajednica Kvarnera ove godine, a koje, između ostalih, imaju ulogu i privući veći broj turističkih gostiju u naš kraj.”, kazala je Peršić Živadinov.

Svečano otvorenje danas je uveličao i veseli Trio ASI, učenice i učenici Pomorske škole Bakar te kapetani iz Udruge kapetana “Kraljica mora” iz Rijeke. Program je vodio Larry Ambrozich.