Shadow

RIJEKA BOAT SHOW I “FIUMARE” – MANIFESTACIJE KOJE NAJAVLJUJU NOVU NAUTIČKU RIJEKU

Na Gatu Karoline Riječke danas prije podne održana je konferencija za medije povodom najave dvije za Rijeku i njezine građane važne manifestacije: 9. po redu Kvarnerskog festivala mora i pomorske baštine u organizaciji Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera te 36. po redu nautičkog sajma u Rijeci, danas potpuno afirmiranog Rijeka Boat Showa 2021.

Na osunčanoj i vjetrovitoj “Karolini” tako su se danas okupili mnogi predstavnici gradskih i županijskih organizacija koji su prepoznali vrijednost zajedništva i zajedničke najave obje manifestacije koje će narednih godina podizati pozitivne tenzije u iščekivanju početka izgradnje luksuzne marine za prihvat mega – jahti, dugoočekivanoga Porto Baroša. Ovim manifestacijama sljubilo se najbolje što imamo na Kvarneru Donosimo presjek današnje press konferencije koju je otvorio gradonačelnik Rijeke, g. Marko Filipović: ” Ovim manifestacijama sljubilo se ono najbolje što imamo na Kvarneru: tradicija koju prezentira Kvarnerski festival mora i pomorske baštine “Fiumare” i noviteti u nautici koje prezentira Rijeka Boat Show. Bit će jako puno programa na obje manifestacije, a Rijeka Boat Showu pritom čestitam što je popunio sve kapacitete i što raste iz godine u godinu, bez obzira na pandemiju zbog čega je taj uspjeh i veći.” Nautika i pomorska baština Rijeke su strateško – geografske i povijesne činjenice koje se valoriziraju ovim manifestacijama, kazao je Filipović te naveo kako su u tijeku vrlo intenzivne pripreme oko izgradnje moderne nautičke marine u Porto Barošu, što je za Rijeku kapitalni razvojni projekt. Rijeka time neće doživjeti preobrazbu samo u nautičkom smislu već će se izgradnjom marine izmjenu doživjeti i centar našeg grada, podsjetio je riječki gradonačelnik.

Ako možemo govoriti o gradu koji je luka ili o luci koja je grad onda to sigurno može biti jedino – Rijeka Ispred Rijeka Boat Showa, prisutnim novinarima se obratio i direktor Rijeka Boat Showa Ivan Črnjarić koji je sa svojim timom prije tri godine preuzeo, kako je kazao, “vrući krumpir” organizacije nautičkog sajma u Rijeci te naveo kako je od tada do danas Sajam povećao svoje učinke za čak 300% u odnosu na 2019. godinu: “Danas dok slušam predstavnike naših gradskih i županijskih organizacija, Lučke uprave, turističkih zajednica, kolege iz Rijeka Boat Showa i Festivala “Fiumare” sretan sam zbog dvije stvari. Prije svega danas se ovdje vidi jedno veliko zajedništvo navedenih i to zajedništvo u budućnosti mora generirati još više dobrobiti za građanstvo Rijeke, okolice i cijele Hrvatske, a i šire. Ove dvije su manifestacije vrlo komplementarne – bez tradicije ne bi bilo niti sadašnjosti, a kamo li budućnosti. Bit će lijepo vidjeti jedno plovilo od 800 tisuća eura izloženo na Boat Showu, isto kao što će biti lijepo, ako ne i ljepše vidjeti staru barku, repliciranu onakvom kakva je bila građena prije mnogo, mnogo godina. Vjerujem da će se ovakvo zajedništvo nastaviti jer samo zajedno možemo napraviti i dobre rezultate.”, kazao je Črnjarić te dalje naveo i drugi razlog za sreću: “Rijeka Boat Show ove je godine rasprodan. Konkretnije, to znači da je u odnosu na 2019. imamo povećanje od 300% u broju izlagača. To je veliko povjerenje koje smo kao organizacija zaslužili i od izlagača i od svih ljudi koji su danas došli na ovu press konferenciju.”, rekao je te naglasio kako su on i najbliži suradnici prije tri godine razgovarali o viziji budućnosti Rijeka Boat Showa koju podupiru argumenti i činjenice: “Rijeka mora imati jak nautički sajam prvenstveno zbog svoga položaja, tradicije sajmova, tradicije pomorstva. Ovo povećanje mora biti tek početak, u budućnosti to mora biti i mnogo, mnogo više. Ja u to zaista vjerujem i nisam u tome sam. Ako možemo govoriti o gradu koji je luka ili o luci koja je grad onda to sigurno može biti jedino – Rijeka.” Za narednu godinu, Črnjarić je najavio i novi, veći prostor održavanja riječkog sajma nautike.

Rijeka Boat Show ove godine donosi novitete iz male brodogradnje, zatim prezentacija ekskluzivnih malih brodica, bit će nekoliko hrvatskih premijera, prateće opreme, a na sajmu će nastupiti najjače hrvatske tvrtke. Svi posjetitelji Rijeka Boat Showa pozvani su od 24. do 26. 09. doći na Gat Karoline Riječke, cijena ulaznice iznosi 20 kuna, djeca imaju besplatan ulaz, a za ulaz nije potreban Covid – certifikat, već su se svi u prostoru održavanja dužni pridržavati standardnih epidemioloških mjera. “Fiumare” i Rijeka Boat Show zajedno i u budućnosti Ispred Kvarnerskog festivala mora i pomorske baštine “Fiumare” danas je govorio Robert Mohović, predsjednik nositelja cijele manifestacije, odnosno Koordinacije udruga za udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre: “Ove godine smo dobili zajednički termin s organizatorima Rijeka Boat Showa i mogu vam reći da je suradnja naše i njihove organizacije od prvoga dana na jako visokom nivou. Očekujem da će u budućnosti ove dvije manifestacije postići još jače sinergijske učinke. Zahvaljujem se i svim suorganizatorima: Grad Rijeka, TZ grada Rijeke, Lučka uprava Rijeka, Primorsko – goranska županija, TZ Kvarnera. “Fiumare” dio projekta “Arca adriatica”, a ove godine “Fiumare” je i dio europskog dana pomorstva, što je priznanje i za nas iz organizacije, ali i za cijeli grad.” Mohović je ukratko naveo ključna događanja ovogodišnjeg, vrlo bogatog programa “Fiumarea” koji je, kako je podsjetio, zapravo krenuo još 2011. kao projekt “Oživimo Mrtvi kanal”. “Ove godine idemo punim plućima naprijed – velik je broj institucija koje su se priključile: Muzej grada Rijeke, Pomorskog i povijesnog muzeja, Prirodoslovnog muzeja, Gradske knjižnice Rijeka, Sveučilišne knjižnice, Dječje kuće, Centra tehničke kulture, Hrvatskog saveza brodomaketara, Astronomsko društvo Rijeka, Lubena, Udruge Sušačana i mnogih drugih.” Ukratko, na “Fiumareu” koji traje od 22. 09. do 29. 09. bit će uključeno tridesetak udruga i oragnizacija, a programi će se odvijati tijekom 8 dana na dvadesetak različitih lokacija u gradu.

Današnju press konferenciju svojim dolaskom i obraćanjima podržali su i: – predstavnik Rijeka Boat Showa, Vedran Babić – ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Denis Vukorepa – v.d. Županijske komore Rijeka, Heri Bezić – privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, Mladen Brajan – voditeljica za razvoj proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Ines Boban Štiglić te – voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera, Renata Vincek.

Svi oni danas su izrazili veliki entuzijazam oko manifestacija koje će u narednim godinama najavljivati jednu novu Rijeku i Kvarner, a što će se zaokružiti otvaranjem marine Porto Baroš predviđenim za 2025. godinu.