Shadow

Predvezi

Predvezi su završni vezovi na samu udicu ili varalicu za ulov ribe različitim ribolovnim tehnikama, rađeni od najlonske strune. Svaka ribolovna tehnika ima svoj predvez koji je prilagođen ribi s konačnim ciljem prevariti ribu i što više učiniti predvez nevidljivijim.

Predvez je uglavnom napravljen od tanjeg najlona nego što je to sama osnova, bilo da je to na štapu s rolom ili na samoj panuli, kančanici…U novije vrijeme predvezi se izrađuju od florokarbona kako bi se smanjila vidljivost same strune i time pridonijela uspješnijem ribolovu. Gotovo svaka ribolovna tehnika ima svoj predvez.

Postoji mnoštvo varijacija predveza za sportski natjecateljski ribolov. Ovisno o dužini štapa za ribolov pravimo različite predveze kako bi u trenutku natjecanja bili spremni reagirati na svaku ribu koja se nalazi u različitim slojevima mora. Kratki predvezi namijenjeni su za lov u rupama odnosno lov sa kraja gdje se navedeni predvez sa ješkom spušta u rupe u kamenjima ili stijenama. Postoje predvezi dužine i preko 2 m kojima se love ribe koje prebivaju iznad dna kao npr. bugve, gire oštrulje, gire oblice, ušate i slično.

Takve predveze izrađujemo kao obične predveze ili predveze sa tehnosferama. Obični predvezi se vezuju direktno čvorom piceva i osnove. Kod  predveza  sa tehnosferama picevi se vezuju kroz tehnosferu i osnovu (perla sa 4 rupe). Tehnosfera je dobila naziv od proizvođača TECHNOFISH ball Technosphere. Danas postoji talijanski proizvođač tehnosfera STONFO sa nazivom BEADS MATCH. Prednost takvog predveza je u tome što se puno manje mrsi nego običan predvez i lako je zamijeniti oštećeni pic dok kod običnog predveza to nije moguće.

Radi se o plastičnoj perlici koja je okrugla, prozirna i ima dva otvora na suprotnim stranama: jedan kroz koji prolazi osovnin najlon i drugi za pramu. Kao i drugi spojevi i tehnosfere se montiraju na predvez između dva čvora i dvije dodatne perlice. Opisano je najbolje što natjecateljski ribolov trenutno nudi kao rješenje.

U lovu na ribu kančanica može imati predvez sa tri udice i olovom na kraju ili samo jednu udicu i jedno olovo kao odmet. Sami picevi parangala su također predvezi koji su uvijek tanji nego osnova parangala.

U lovu na lignje panula ima desetak olovnica do zogulina i par metara predveza na koji se veže „Rapala“ ili skosavica. Kada lovite zubaca teškom panulon, sami kraj same panule napravljen je od predveza sa jednom fiksnom i jednom kliznom udicom. To je predvez na koji se montira živa lignja ili iglica.

U sportskom, ntjecateljskom ribolovu najčešće se koriste predvezi sa tri udice rađeni isključivo od florokarbona.

Zaključno, predvez je prvi dio ribolovne opreme koji dolazi u kontakt s ribom odnosno ribljim ugrizom i zbog toga mora biti napravljen od vrhunskih materijala i dimenzija ovisno o ribljoj vrsti koja se lovi i očekuje. Zdravi i veseli bili!

Pripremio: Frane Razlog

Ukoliko niste sigurni u svoje vještine izrade svog ribolovnog alata – možemo preporučiti obrt Fulija.