Shadow

Izložba francuske umjetnice u Galeriji Filodrammatica

Nakon ljetne stanke, izložbeni program Drugog mora nastavlja se od 26. kolovoza, gostovanjem francuske umjetnice Marie Reinert i otvorenjem njezine videoinstalacije Roll On Roll Off u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka).

Tijekom studijskog boravka na jednom od trgovačkih brodova kompanije Marfret, Marie Reinert je sudjelovala na četiri putovanja od Marseillea do Alžira, bilježeći kamerom ritmičke geste četrnaest članova posade i mehaničko disanje protoka robe koja prolazi između dvije obale Mediterana. U uskoj perspektivi, onoj zatvorenog svemira zajednice mornara, Roll On Roll Off istražuje stalnu napetost koju ljudska tijela održavaju s robom koja se prevozi. Eksperimentalni film u 24 minute otkriva utrobu broda, ispitujući puninu i prazninu ove pomorske arhitekture. Važna uloga je pritom dana samoj kameri, koja, pričvršćena na brodske zidove i dijelove motora, vibrira i diše u ritmu broda poput jednog od njegovih zupčanika.

SONY DSC

Autorica ovim radom nije namjeravala prikazati kontekst plovidbe u cjelini, već na konkretnom primjeru potpuno posvećuje pažnju ideji fragmentiranosti. S jedne strane nazire se fragmentiranost poimanja geografskog teritorija: vlasnik broda je iz Francuske, a brod je plovio pod luksemburškom zastavom između dva kontinenta – europskog i afričkog – s mornarima koji su iz Ukrajine. S druge strane, u pomorskom prometu ljudska su tijela maksimalno skučena i moraju se neprestano prilagođavati raznim ograničenjima, bilo da je riječ o moru koje okružuje brod tijekom plovidbe, teretu koji ne ostavlja mnogo slobodnog prostora, ili strogim policijskim, carinskim i sindikalnim pravilima kretanja u lučkim zonama i stranim teritorijima. Silu ograničenja broda na tijelo Reinert je spoznala u suživotu s mornarima, primijetivši kako većina najradije provodi vrijeme u svojim kabinama tijekom pauze, iako je riječ o iznimno tijesnim prostorima.

Umjetnička praksa Marie Reinert sastoji se od performansa i instalacija koje uključuju video, zvuk, crteže i tekstove. Njezin rad istražuje i analizira procese normalizacije našeg ponašanja, osobito u svijetu rada. Tijelo se pojavljuje kao ključni element njezinog istraživanja: kroz strategije infiltracije, promatranja i arhiviranja istražuje sustave, kodove i protokole koji uvjetuju kretanja tijela u njihovom prostornom i društvenom okruženju. Istraživanja provodi u obliku umjetničkih rezidencija i kolaboracija: u javnim arhivima (festival videa, „Valeurs croisées“ – Biennale d’art contemporain de Rennes, 2008.), na trgovačkom brodu između Marseillea i Alžira (video Roll On Roll Off, Marseille, 2011.), u luci za naftne derivate i ukapljeni plin Fos-sur-mer (video Quai 2014.), u Narodnoj banci Nizozemske u Amsterdamu (video Bull & Bear, 2014.), u Kinšasi (Article 15, 2016./2017.), na Biennale de Lyon (2019.), u sklopu programa „Dopolavoro“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, i nedavno na festivalu dokumentarnog filma FidMarseille (2021.)

U okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Reinert se prošle godine predstavila istraživačkim radom Vidim / I see na velikoj grupnoj izložbi Usijano more u riječkom Exportdrvu. Izrađeni u razdoblju prije same izložbe, snimljeni audiozapisi na temu budućnosti s građanima Rijeke različite dobi, struka, podrijetla, političkih stavova i spola bili su utisnuti na analogne vinilne ploče i mogli su se mogli poslušati kao sedam pojedinačnih imaginarija svake pojedine osobe. Zapisi na umjetnici nepoznatom jeziku pritom su predstavljali digitalne artefakte koji podsjećaju na tehničke „bugove“ s kojima se susretala tijekom lockdowna.

Izložba Roll On Roll Off će se u Filodrammatici otvoriti u četvrtak, 26. kolovoza u 18 sati, uz poštivanje važećih preporuka i mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Nakon otvorenja, instalaciju je moguće posjetiti do 17. rujna, od ponedjeljka do subote u radnom vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Koprodukcija: Marfret, Mécènes du Sud, Frac Paca, MP 2013.
Podrška: CNAP (research grant), Drac Paca

Organizator: Drugo more

Program podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova

Izložba se održava u okviru programa Galerija DM

Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula