Shadow

Vrnička ploča

VALENTINIANVS MEMORATVS EST QVM CONIVGE SVA SABBATIA SVPEC E PISCINAM SVA TESTAUS EST ME

Ima jedna neobična, za mene čarobna ploča u Gradskom muzeju u Korčuli. Obavijena velom tajne i krivog prijevoda te nas je zavela da pomislimo kako je u davnini na Vrniku postojao ribnjak. Uh kako bi to bilo dobro, imati ribnjak na Škoju, čak sam ga i tražila al ovlaštena struka (arheolozi) su dali zadnju riječ. Iz pisma Frane Radića, kojeg potpisuje s datumom “U Korčuli o Sv. Vlahu 1887.g.” navodi kako mu je Vrničku ploču dao kamenar Spasoje Foretić, koju je slučajno našao prilikom iskopavanja bunara početkom prosinca 1886.g. na Vrniku. ‘Ploča je nađena baš uz sjeverno-zapadnu obalu otočića, između stare crkvice Pohođjenja Gospina i mora, nešto 0-5 m. nad uravujem morskim’. Mladi učitelj Radić navodi kako mu je Spasoje dao ploču pod uvjetom neka mu se dostavi prijevod ploče i neka ostane u gradskom muzeju starina u Korčuli (koji bi se uskoro trebao otvoriti). Radić u pismu navodi kako je napravio presliku na papiru bugačici (posebno načinjen papir za sušenje tinte; upijač) te radi neravno i nezgrapno isklesanih slova tekst je loše čitljiv onima koji ga prevode. E tu se i dogodila zabuna, pa je riječ PISCINAM prevedena kao ribnjak. Sama ploča je načinjena od Vrničkog kamena, ali Radić ju opisuje kao zrnati, sivi mramor širine 39cm, visine 30 cm te 12.5cm debljine. Isto tako Radić navodi da je to samo dio velike ploče te je nađena uz nekakve zidove i navodi da bi se možda još nešto moglo naći. A što nam stručni arheolozi govore je malo drugačija priča. Evo navod iz Gradskog muzeja Korčula: “OVAJ NATPIS PODIGNUT JE U SPOMEN NA VALENTINIANA I NJEGOVU SUPRUGU SABBATIU IZNAD NJIHOVA GROBA 4.st. Otok Vrnik.

Nadgrobni spomenik koji dokazuje postojanje ukapanja s elementima ranokršćanske tradicije u okolici Korčule. Riječ PISCINAE označava posebnu vrstu spomenika kojeg su pridržavale četiri noge, nalik stolu postavljenom iznad groba. Tradicija je potekla iz Salone – glavnog grada rimske provincije Dalmacije. Na takvim spomenicima odvijali su se popularni ranokršćanski banketi u čast pokojniku, u kojima se blagovalo i polijevalo vino kao žrtva ljevanica, stoga neki od spomenika imaju kanal uklesan uokolo natpisnog polja.”

Lipo bome, stari škojari su znali feštižat, a dok sam radila kao Škojarska učiteljica neki ljudi su mi spjegavali što se radilo u njihovoj mladosti (bome sam se lipo nasmijala). Neka su se lipo proveli, tako i treba živit. Ovih dana Vrnik je prepun gostiju, a ja čekam zimu i onih mojih deset najdražih škojara (sa 6 mačaka i 4 pasa) i sunčanim zimskim danima ko stvorenim za moje Škrapanje.

U Korčuli o Velikoj Gospi 2021. godine Gospodnje

Tekst i foto: Sunčana Žaknić – arko-travel.hr

Autorica teksta je licencirani turistički vodič, specijalizirana za korčulanske škoje i Škoj (Vrnik) na kojemu je odrasla.