Shadow

Jastreb u uvali Jelinak

O podvodnom Križnom putu koji se nalazi u uvali Jelinak (općina Marina), oko dvije milje udaljena od ACI marine u Trogiru,  već smo pisali na stranicama Gorgonije, a i video možete pogledati OVDJE.

No, od danas je podmorje uvale dobilo novog stanovnika – avion tipa Jastreb i to samo desetak metara od zadnje postaje Križnog puta.

Ekipa iz ronilačkog centra Blue Nautica i njegov vlasnik Joško Kandija pobrinuli su se tako za još jednu izuzetnu ronilačku atrakciju.

No put nije bio lagan. Prvo je trebalo ishoditi avion kojeg je rashodovalo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pa je potom trebalo iz njega ukloniti sve što bi potencijalno moglo biti štetno podmorju. Avion je rastavljen u Zagrebu te transportiran u Trogir, tu je ponovo sastavljen i na njega su postavljene i replike naoružanja.

Avion je spušten u more, stabiliziran pomoću ronilačkih padobrana i otegljen na konačnu lokaciju, da bi danas bilo finale kojem je nazočilo desetak sretnika.

Avion je potopljen na dubinu od 8,5 metara, na pjeskovito dno, na svoju posljednju lokaciju. Naš poznati umirovljeni pilot Ivan Selak, koji je dio svoje letačke karijere proveo u Jastrebu, odmah je ušao u kokpit.

Avion Jastreb je jednosjed, dužine 10,88 metara, raspon krila je 10,56 metara. Najveća brzina mu je bila 820 km/h, a dolet oko 1500 kilometara. Proizvodio ih je Soko Mostar s motorima Rolls Royce. Još uvijek se koriste u vojskama nekih država kao što su Bosna i Hercegovina i Libija.

Današnjem ronjenju nazočio je i načelnik općine Marina Ante Mamut koji je od samog početka bio velika potpora Jošku i njegovoj ekipi.

 

Avion, kao i cijeli Križni put, nalazi se na malim dubinama i ronjenje do njega moguće je svim ronilačkim kategorijama, a moguće je tu raditi i snorkeling i discovery ronjenja pa će ova lokacija imati veliki broj potencijalnih klijenata.  Za posjet ovoj lokaciji javite se Blue Nautici.

 

 

 

 

 

 

Tekst i foto: Luka Kolovrat