Shadow

RK „Roniti se mora“ sa partnerima svoju 22. akciju, održao je na otoku Visu.

RK „Roniti se mora“ sa partnerima svoju 22. akciju, održao je na otoku Visu. Po prvi puta ove godine uveli smo novi koncept u čišćenje podmorja. Potpuno zbrinjavanje otpada izvučenog iz podmorja. U partnerstvu sa CIOS grupom koja pruža cjelovitu logističku podršku sav materijal prikupljen tijekom akcije je odvezen s otoka, biti će razvrstan i adekvatno zbrinut. Vrijednost ostvarena prodajom otpada biti će donirana za Plavo ronilačko srce za SOS Dječje selo. Na taj način dodatno se pomaže lokalnoj zajednici i oslobađa ih se svake brige oko prikupljenog materijala.

Akcija je provedena na tri lokacije, Trajektna luka, riva i uvala Stonac. Iz podmorja je izvučeno petnaest tona, odnosno više od trideset kubičnih metara otpada. Plan je premašen za više od pedeset posto. Najveći komadi bili su metalno nadgrađe broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, plastična pasara, bicikli i kamionske gume. Akumulatori i građevinski otpad bili su najzastupljeniji, dok je sitnog plastičnog otpada bilo nešto manje. Za sitni otpad upotrebljeno je više od 1000 vreća. Pronađena je i vojna oprema uključujući talijansku kratku pušku, municiju raznog kalibra te noževi. Oprema je predana na desalinizaciju u „Mvsevm”. U akciji je sudjelovalo više od šezdeset ronioca koji su zajedno odradili preko šest stotina radnih sati pod vodom. Osim otpada prikupljenog u podmorju sa otoka visa u sklopu Think Greena prikupljeno je po otoku i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike. Kao i tisuću litara otpadnih ulja.

Cjelokupan napor volontera Think greena ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, Grada Visa i njenih društava. Posebno treba istaći veleposlanstvo Velike Britanije u RH koje je tradicionalno i ovaj put podržalo Think green. U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora – Zagreb uz pomoć UPA Rostrum – Split i RK Roniti se mora – Šibenik.

Akcija je održana u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, CIOS grupom, National Geographic Hrvatska, Veleposlanstvom Velike Britanije Zagreb, Gradom Visom, Mares, Garmin, Jamnica, Pivovara Medvedgrad, Klara, Sixt, TZ Vis, Geopark Viški Arhipelag, Hotel Issa, DC Nautica Vis, Gradina Vis, Hvidra Vis, Morski.hr te Scubalife magazinom.

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vaš Think Green tim

RK Roniti se mora

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Ronilačkog kluba “Roniti se mora” i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.