Shadow

Predstavljamo: obrt Fulija

Prva moja sjećanja iz djetinjstva na majku i oca su kako me majka drži na prozoru našeg stana u neboderu na Branimirovoj obali te kroz prozor gledamo more i čekamo tatu kada će svojim brodom doći iz dvodnevnog ribolova. Ribolov je ljubav koju je otac usadio u mene od rođenja, njega zarazio njegov otac, i tako redom, s koljena na koljeno.

Već kao dijete učlanio sam se u ŠRD Zubatac Zadar, preko svojega oca koji je isto bio član. Od osnovne škole počeo sam sudjelovati na natjecanjima u sportskom ribolovu iz broda i s kraja, sve do fakultetskih dana. Osobno sam najviše provodio vremena u ribolovu iz brodice, ali sam isto tako lovio s obale, tkz. Rock fishing, koji mi je danas zbog obiteljskih i poslovnih obveza primarni način ribolova. Nikad nisam razmišljao da odem iz Zadra najviše radi mora i ljubavi prema ribolovu. Otvaranje mojeg obrta za izradu parangala i slične ribolovne opreme bio je prirodan slijed cijelog mog života u ribolovu.

Istina, obrt je jednim dijelom došao i kao potreba da osiguram egzistenciju za svoju mladu obitelj i djecu. Drago mi je što moja oprema koju svojim rukama izrađujem služi ljudima da se ljubav prema ribolovu širi dalje.

Kako sam odabrao ime Fulija za moj obrt? Odgovor će znati svaki iskusni ribolovac sa zadarskog arhipelaga. Fulija je mali otočić u blizini otoka Iža u Zadarskom arhipelagu, popularan kao ribolovno područje među sportskim i profesionalnim ribolovcima.

Obrt je namijenjen prije svega izradi parangala raznih dimenzija od konopa kao osnove, ili kompletnog najlonskog parangala. Također, izrađujem još i razne panule, kančanice, tunjice, predveze, obične, kao i sa perlama te sve slično tome. Najveća potražnja zasad je za parangalima. Naravno, uza sve, ako me neki kupac koji je početnik u ribolovu traži, rado dajem poduku u sportskom ribolovu. U našem obrtu usmjereni smo na to da kupac sam kreira proizvod koji za njega izrađujemo sukladno njegovim željama i iskustvu.

Najviše me veseli kada zadovoljni kupci pošalju fotografije svojih ulova u kojima sam i ja sudjelovao svojim alatom kojeg sam izradio. Tada je duša velika kao more.

https://www.facebook.com/fulijaparangalioprema

Tekst i foto: Frane Razlog