Shadow

Čistim Mljet za bolji svijet

U razdoblju od 6-9.5.2021. godine održana je treća akcija “Čistim Mljet za bolji svijet” u organizaciji Društva za podvodne sportove Zagreb i JU NP Mljet, a uz potporu ronilačkog centra Aquatica, Komunalnog Mljet, Osnovne škole Mljet, domaćeg stanovništva te oglasnika Njuškalo.hr.

U cijeloj akciji  sudjelovalo je 20 ronilaca DPS-a, a u subotu, na popodnevni zaron su se priključile kolege iz RK Geronimo te Mario iz DC Aquatica.

U petak otpad je otklonjen iz Solinskog kanala te Kusarskog rata, ukupno  stotinjak vreća uglavnom plastike i stakla.

Solinski kanal je na udaru struja, te bez obzira na branu dio plutajućeg otpada prođe u kanal te tamo i potone, dok je Kusarski rat sidrište veliki jahti, a izvađeni otpad većinom je bio staklo – najvjerojatnije sa usidrenih brodova.

U subotu ujutro na redu je bila lučica Kozarica te uvala Križine gdje je bez obzira na jaku buru izvađeno 40 vreća otpada.

Dok su ronioci vadili otpad iz podmorja naše su cure, u suradnji s Osnovnom školom Mljet, NP Mljet te oglasnikom Njuškalo.hr organizirale radionicu za djecu osnovne škole gdje ih se kroz razne igre učilo o štetnosti otpada u moru te problemima koje može uzrokovati životinjama i ljudima.

Nakon radionice naša djeca-ekolozi uputili su se na plažu sa koje su otklonili sav naplavni otpad koji je doplutao tijekom zime. Skupili su punih 20 vreća !

Djeca su nagrađena nagradama koje je osiguralo Njuškalo, a svi su se odlično proveli 🙂

Za popodnevni zaron ostavili smo uvalu Lokve, koje je poprilično duboka pa velika količina naplavnog otpada završi u njoj. Lokvu smo čistili već tri puta i svaki put se iznova iznenadimo količini koja se tamo nađe ali ipak je primjer da se sustavnim otklanjanjem može doći do zadovoljavajućeg stanja bez obzira na konstanto pristizanje novog naplavnog otpada s juga – svaki put otpada je sve manje i manje!

Kao i svake godine sve očišćene lokacije su kartirane, a karte će biti proslijeđene u Park te ronilački centar Aquatica kako bi se ova suradnja i sustavno otklanjanja otpada što kvalitetnije nastavilo.

Moramo zahvaliti Nacionalnom parku na gostoprimstvu i spomenuti njihovu konstantnu borbu protiv naplavnog otpada koji redovito doplutava od naših južnih susjeda. Organiziran je volonterski centar u koji stalno pristižu volonteri koji djelatnicima Parka pomažu u ovoj Sizifovoj borbi. Na ovakav oblik volontiranje možete se prijaviti na njihovim stranicama.

Matko Pojatina