Shadow

Eko patrola 2021. – Ronioci za Banovinu

Tijekom ovog vikenda održavala se je humanitarna ekološka akcija čišćenja rijeke Kupe u Petrinji, a kojom su ronioci još jednom iskazali solidarnost s ljudima pogođenim potresom te ukazali na globalni problem onečišćenja voda i važnost očuvanja okoliša i prirode.

Akciji su se pridružili brojni klubovi i centri diljem Hrvatske i regije kako bi dali podršku u provedbi ove hvalevrijedne akcije.

Prisutne  je pozdravila direktorica Agencije Promocija ronjenja, Andreja Vedrina te istaknula kako su ronioci od prvog dana katastrofalnog potresa koji se je dogodio na području Banovine zajedničkom humanitarnom akcijom – Ronioci za Banovinu opskrbili i zbrinuli brojne obitelji.

Ronioci su na terenu proveli više od 120 dana tijekom kojih su prikupili i distribuirali više od 730 tona humanitarne pomoći dok su veliku podršku u prikupljanju potrepština pružile i udruge proizašle iz Domovinskog rata, vatrogasne postrojbe i jedinice za spašavanje iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Belgije i drugih zemalja.

Također Eko patrolu 2021. – Ronioci za Banovinu podržale su i brojne institucije, te se je provodila pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Petrinje i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izuzetno mi je zadovoljstvo biti danas ovdje obzirom da već duži niz godina pratimo ronilačke programe i aktivnosti, a svi znamo koliko je čistoća  rijeka, mora i jezera izuzetno važna za naše bolje sutra. Također, ova godina posebno je bitna u Europskoj uniji što se tiče zaštite rijeka i mora, a već od 1.01.2022. godine zabranjuje se upotreba tankih plastičnih vrećica koje su najveće opterećenje za naše rijeke i mora obzirom da preko 90% otpada dolazi s kopna. Također ovim putem zahvaljujem na velikom doprinosu u provedbi ove akcije svim roniocima i udrugama koje su proizašle iz Domovinskog rata.“, rekao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, gospodin Mario Šiljeg.

Veliku logističku podršku i potporu u samoj provedbi akcije pružila je i Civilna zaštita te se je prisutnima obratio i pomoćnik ministra Ministarstva unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zašite, gospodin Damir Trut.

 „Na Banovini smo od prvog dana potresa te smo u sjajnoj koordinaciji s udrugama ronioca i udrugama branitelja kako bi pomoć koja je poslana iz svih dijelova Republike Hrvatske i drugih zemalja bila organizirano poslana i dostavljena onima kojima je najpotrebnija. Civilna zaštita sudjeluje u svim aktivnostima kojima pomažemo te podržava udruge ronioca kao i udruge branitelja kada je to potrebno“, istaknuo je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, gospodin Damir Trut.

 

Veliku podršku humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći kao i u provedbi ekološke akcije čišćenja rijeke Kupe pružio je Grad Petrinja bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće, a gradonačelnik Grada Petrinje, gospodin Darinko Dumbović je istaknuo kako je Grad Petrinja mali grad velikog srca te se ujedno zahvalio organizatorima, roniocima i svim ljudima koji su iskazali humanost i pomogli Gradu Petrinji te onima koji su pogođeni potresom.

Također ronioci su minutom šutnje iskazali počast svim nastradalima u potresu, a posebno onima koji su izgubili svoje živote te je vijenac u Kupu položila učenica Srednje škole Petrinja i volonterka Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Ivana Filipović.

Ujedno su ronioci još jednom pokazali koliko je veliko njihovo srce i zajedništvo kada je to najpotrebnije te su izronili veliko srce iz Rijeke Kupe u znak podrške nastradalima u potresu.

Humanitarna ekološka akcija se je provodila u organizaciji Agencije Promocija ronjenja i u suradnji s Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic i Zajednicom udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Obzirom da smo vezani za ove prostore jer smo i sudjelovali u oslobađanju Banovine, ovdje se nalazimo od prvog dana potresa te smo se odmah uključili u prikupljanje pomoći za stanovnike Banovine kako bi im pomogli kada je to bilo najpotrebnije“ istaknuo Tom Kačinari predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata te se ujedeno zahvalio svim suborcima i organizatorima koji su pružili podršku i sudjelovali u pomoći Banovini.

Također prisutnima se je obratio s nekoliko prigodnih riječi potpredsjednik Jamarske Zveze Slovenije i vođa službe za špiljsko i tehničko ronjenje te predstavnik kluba vodnikov spasilačkih pasa Kranj i predstavnik Zveze taborničkih organizacija mesne občine Kranj, gospodin Robert Anžič koji se je sa zadovoljstvom pridružio ovoj humanitarnoj ekološkoj akciji obzirom da su od prvog dana potresa nesebično pomagali stanovnicama Petrinje.

Također, Andreja Vedrina, direktorica Agencije Promocija ronjenja je istaknula kako njihov angažman ovom humanitarnom ekološkom akcijom ne završava te da će od 4. do 6. lipnja ove godine zajedno s partnerima ugostiti 35 mališana iz Grada Petrinje u dječjem odmaralištu Vladimir Nazor, Kamp Veli Jože gdje će odrađivati s djecom edukativne programe i aktivnosti.

Podršku roniocima je pružio i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, a u  ekološkoj akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, RK Sisak, RK Žabac, RK Roniti se mora, DC Marco Polo, RK AdriatiCro Zagreb, RK Adriaticro Jastrebarsko, DC Osijek, RK Orka, RIS Kutina.

Veliku podršku u provedbi ove akcije pružio je i HEP d.d. te dr. Auto koji su dali veliki doprinos kako bi sve ovo bilo moguće.