Shadow

EKO TJEDAN 2021.

Da je more  izvor života to znaju svi. Da je naše more najljepše to znamo svi i cilj nam je da takvo bude zauvijek. Za nas i generacije koje dolaze.

Vođeni upravo tom idejom članovi udruge ERK „Leut“ iz Blaca su osmislili projekt „Eko tjedan 2021.“ s ciljem čišćenja podmorja gdje je nautički turizam aktivan, gdje se vežu mini kruzeri i koji bi trajao tjedan dana, te su ideju aplicirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske.  Voditelji projekta su bili dr. Jelena Soldo i Dražen Ivanković.

Ideja projekta je bila sljedeća – 40 ronilaca iz ERK LEUT bi tjedan dana plovili na brodu, obilazili predviđene lokacije i u suradnji sa lokalnim udrugama proveli akciju čišćenja podmorja na mjestu vezanja mini kruzera. Izrada i planiranje projekta su trajali pola godine i realizacija je  bila predviđena za 2020. godinu. Međutim posljedično pandemiji korona virusom  i tadašnjem lockdownu odgođena je za 2021. godinu i prilagođena je epidemiološkoj situaciji i odredbama Kriznog stožera RH. Umjesto 40 ronilaca sudjelovalo je 20, a umjesto jednog broda su plovila dva katamarana. Svi ronioci su  prije ukrcavanja morali priložiti negativan PCR test na korona virus.

Akcija „ Eko tjedan 2021.“ je do sada najveći projekt udruge. Trajala je od 17-24.04.2021. Plan projekta je bio napraviti eko akciju na Mljetu, Korčuli, Hvaru i Šćedru te vlasnike mini kruzera potaknuti da dio svog vremena i zarade ulože u ono od čega žive – MORE, da odvoje tjedan dana na kraju sezone, povedu neki od ronilačkih klubova i počiste mjesta na kojima se sidre.

Prva akcija je održana na Mljetu, u suradnji s Marijem Orlandinijem i ronilačkim centrom Aquatica, u Pomeni te Odisejevoj špilji.

Sljedeća stanica je bila Korčula, gdje su članovi ERK „Leut“ udružili snage sa lokalnom udrugom ERK „Korčula“, na obostrano zadovoljstvo.

Na Hvaru su udrugu dočekali predstavnici Grada Hvara koji su odredili lokacije zarona, a riječ je bila o uvalama Store Stone, te Taršće na otoku Sv. Klement. Riječ je o uvalama gdje se često nelegalno sidre velike brodice.

Potom su održane akcije u Zavali na Hvaru, te u uvalama Porat i Moster na otoku Šćedro u suradnji s udrugom „Prijatelji otoka Šćedro“ i TZ Jelsa.

Tijekom akcija je izvađena velika količina otpada koja je predana lokalnim komunalnim poduzećima.

Obzirom da je cilj udruge osvijestiti potrebu za edukacijom, skrenuti pažnju na očuvanje prirode, osobito mora, smatramo da je ovim projektom taj cilj i postignut.

Udruga ERK „Leut“ Blace ovim putem želi zahvaliti svim domaćinima – Mariju Orlandiniju i ronilačkom centur „Aquatica“, Frani Fabrisu i ERK „Korčula“, Gradu Hvaru i Turističkoj zajednici Grada Hvara, udruzi „Prijatelji otoka Šćedro“, Turističkoj zajednici Jelsa, Jasni i Ivi i Anamariji Jakas s otoka Šćedro, skiperu Renatu Baturu i  vlasniku katamarana s kojima je udruga plovila Mariju Živkoviću.

 Također zahvaljuju RTL TELEVIZIJI i POTRAZI koji su bili s njima kao i svim ostalim donatorima bez kojih bi projekt „EKO TJEDAN“ bio manje uspješan.

Dr. Jelena Soldo dopredsjednica ERK LEUT

Dražen Ivanković predsjednik ERK LEUT

 

Ovaj projekt je izrađen uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog članka kao i stavovi izrečeni u istom su u isključivoj odgovornosti Ekološko roniteljskog kluba Leut i ni pod kojim uvjetima se ne mogu smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.