Shadow

Offshore trening regata

Start trening regate je u deset sati ispred Verude. Sudjeluju cetiri broda “Dolce Far Niente” – Elan 34 sa skiperom Deanom Amrušem, “My Way” – J 80 sa skiperom Tomislavom Gotićem, “La Tida”- Murphy 29 sa skiperom Davorom Mošnjom i naš mali brodić “Libera”, Mini 650. Na svim brodovima su dvojci. Ruta je Veruda-Susak ostaviti desno- platforma “Ida C” ostaviti desno- svjetionik “Sv. Ivan na pučini” ostaviti desno i cilj ispred Verude, oko 120 NM.

Za početak puše jugo oko 10 čvorova koje kod Unija pojačava na 10-15 čvorova. To je sve bila štreta orca i nismo imali šanse jer su svi konkurentski brodovi bili duži od našega. Okrećemo Susak kao treći. Prvi ga okreće “Dolce Far Niente” pa “My Way”. Mi smo 2-3 milje iza. Sad kreće reaching do 35 milja udaljene platforme na otvorenom moru. Jugo drži između 12 i 16 čvorova i fino jedrimo, ali zbog vodene linije još uvijek ne možemo nadoknaditi puno u odnosu na brodove ispred. Malo smo i forsirali, skratili smo glavno prije no što je pao mrak kako bismo što duže držali Code 0.

Konkurenti okreću platformu oko 2 milje ispred nas. Nakon platforme stavljamo naš veliki spinaker (genaker) kojeg zbog velike kvadrature od milja zovemo “Zvijer”, ali u mraku činim pogrešku. Prvo se soft shackle na škoti spinakera otkvačio pa smo morali spustiti spinaker dok je vjetar i dalje puhao 15 čvorova. Poslije ponovljenog dizanja nastala je “karamela” za koju nam je trebalo nekoliko minuta da je odmotamo. Dok smo napokon podignuli spinaker i krenuli, izgubili smo dosta vremena.

Jedrimo brzo s vjetrom u pola krme na dionici od platforme do Sv. Ivana, postižemo do 12 čvorova. More je malo valovito, a oblačno nebo se polagano vedri pa nam stiže i mjesečina. Prestižemo svoju konkurenciju. Jugo polagano prelazi u istočnjak pa nam je kut jedrenja sve oštriji. Malo smo otpali pa napravili brzu promjenu na code 0 i u idealnom kutu 100°-110° pravog vjetra jurimo prema Sv. Ivanu. Taj otočić okrećemo svega nekoliko stotina metara ispred “My Way”. Znamo da sad slijedi 15 milja orcanja do Verudei da će nas “My Way” opet prestići. Oni nas ubrzo prelaze te odlaze ravno prema Verudi. Nije imalo smisla ostati na istoj ruti iza “My Way” koji je stalno postizao veću brzinu jer tako bi naš zaostatak bio sve veći. “Dolce Far Niente” je bio zaostao daleko iza nas pa smo mogli riskirati i proći kroz Fažanski kanal. Malo smo nadoknadili u odnosu na “My Way”, ali ih nismo mogli sustići.

Ulazimo u cilj s 13 minuta zaostatka nakon što smo prešli više od 120 nautičkih milja . Bio je to još jedan odličan trening s konstantnim vjetrom koji nije bio nikad jači od 16 čvorova i nikad slabiji od 5 čvorova. Nakon treninga smo raspremili brod, izvadili ga i stavili na prikolicu. Sljedeći trening na Jadranu će pričekati jer uskoro kreće sezona u Klasi 40 na Atlantiku.

Tekst: Ivica Kostelić

Fotografije: facebook.com/IvicaKostelicOfficial