Shadow

Prvi akvalung

Na vrhuncu žestine drugog svjetskog rata, jedan je čovjek ušao u vode Sredozemnog mora blizu obale južne Francuske. Uvala koju je izabrao bila je dobro sklonjena od očiju okupacijskih snaga jer je ono što je imao na leđima bilo od neprocjenjive vrijednosti. Bio je to Jacques-Yves Cousteau, a uređaj na njegovim leđima bi je prvi akvalung – uređaj koji će izazvati revoluciju u istraživanju oceana i otvoriti njihove dubine pojedinačnom roniocu.

U godinama prije drugog svjetskog rata, Cousteau je sa malom skupinom prijatelja počeo roniti iz sportskih pobuda. Usavršili su peraje, maske, naočale i koplja za lovljenje ribe i eksperimentirali sa nekoliko oblika podvodnih  “pluća”. Cousteau se dvaput gotovo utopio koristeći jedan od tih prvobitnih aparata za zrak. Shvatio je da treba stvoriti neku vrstu pluća s komprimiranim zrakom, koja će automatski ispuštati zrak pod odgovarajućim pritiskom, čim zatreba roniocu. Rat je razdvojio Cousteaovu grupu. Nakon potpisivanja francusko – njemačkog primirja, ponovo su se sastali ali su svoje podvodne djelatnosti morali čuvati u najvećoj tajnosti. Cousteau je radio za pomorsku obavještajnu službu protiv okupacijskih sila, a da bi svoje djelovanje sakrio, od okupacijskih vlasti je dobio dopuštenje da snima kulturne filmove u Sredozemnom moru. Glavni cilj mu je zapravo bio da usavrši svoj aparat za disanje pod vodom. U prosincu, 1942. godine susreo se s Emilom Gagnanom, stručnjakom za industrijsku plinsku opremu i s njim završio rad na prvom propusnom ventilu ili regulatoru, za čovjekovo disanje. Cousteau ga je isprobao u vodama Marne, međutim, iako je disao bez teškoća, najveći dio zraka je rastrošno izišao u mjehurićima kroz regulator.

Prvi pokušaj oslobađanja čovjeka u moru nije uspio. Dok su se vozili u Pariz, shvatili su u čemu je problem. Ispust i pripust treba što više približiti radi smanjenja razlike u tlaku. U tanku za opite u Parizu, takav regulator je djelovao, ali morali su ustanoviti da li djeluje i u moru, u dubinama i pod tlakom vodenih slojeva. Cousteau je morao zaroniti. 1943. godine, sa svojim novim akvalungom spustio se u vode Mediterana. Udisao je zrak bez ikakva napora, regulator je prilagođavao pritisak točno prema njegovim potrebama. Eksperimentirajući s akvalungom na sve moguće načine, spustio se na dubinu od 20 metara, a tijekom tog ljeta sa svojim timom se spuštao na dubine između 15 i 30 metara. Akvalung je savršeno djelovao, a ronioci su pred sobom imali sasvim novi svijet kojeg je trebalo otkriti. Dugi niz godina su eksperimentirali, usavršavali ronilačke tehnike i imali sve ambicioznije pothvate. Vizionar Cousteau je postigao nevjerojatni uspjeh.

Tekst: Damir Višić

Foto: interestingfacts.org.uk