Shadow

U bazu ronilaca stigao humanitarni konvoj iz njemačke pokrajine Bayern za pomoć Banovini

 Veliki konvoj iz njemačke pokrajine Bayern s više od 70 tona  humanitarne pomoći stigao danas u bazu ronilaca u Petrinji za potresom pogođeno područje.

Članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic (Hrvatski ratni vojni invalidi) koji su ujedno i članovi volonteri specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba uz podršku Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i Agencije Promocija ronjenja organizirali su bazu prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći postavljanjem sabirnog centra u Petrinji, a akciji su se pridružili brojni ronilački klubovi i centri diljem i izvan Republike Hrvatske, vatrogasne postrojbe i jedinice za spašavanje iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije te udruge proizašle iz Domovinskog rata u grupu Ronioci za Banovinu.

I nakon više od 100 dana provedenih na terenu akcija prikupljanja humanitarne pomoći od strane ronilaca i dalje traje te se i dalje prikupljaju potrepštine i distribuiraju obiteljima kojima je pomoć potrebna.

Do sada smo prikupili i distribuirali više od 650 tona hrane, odjeće, obuće, građevinskog materijala i ostalih potrepština, te smo zbrinuli brojne obitelji koje su ostale bez svojih domova. Na terenu surađujemo s brojnim relevantnim službama i udrugama, a Promocija ronjenja je zadužena za komunikaciju s donatorima i s ljudima koji su stradali. Veliku važnost za komunikaciju i prikupljanje donacija imale su društvene mreže putem kojih smo prikupili veliki broj donacija“, rekla je Andreja Vedrina, direktorica Agencije Promocija ronjenja.

U prikupljanje humanitarne pomoći svojim donacijama su se uključile brojne tvrtke na području Njemačke; BayWa AG, Raab Karcher, MAN Truck & Bus, BTK – Logistik, Pfluger Logistik, Weko Rosenheim, Sebastian Riedl, Baumit Detschland, DHL Freight GmbH i brojne druge.

„Ovo je već drugi konvoj pomoći koju smo prikupili i dostavili za područje Banovine, a do sada smo dostavili više od 120 tona humanitarne pomoći s različitim potrepštinama. Danas smo uz pomoć donacija brojnih tvrtki dovezli više od 70 tona građevinskog materijala, a sutra vozimo više od 180 dječjih paketa za dječji vrtić „Bubamara“ u Glini. Želim se zahvaliti svih donatorima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, a s nama su danas i predstavnici tvrtki BayWa, MAN Truck & Bus, BTK – Logistik i Zimmerei Wendlinger“, rekao je Ante Šistov, organizator humanitarnog konvoja pomoći.

U organizaciji ronilaca i privatne inicijative gospodina Ante Šistova prikupljeno je više od 70 tona građevinskog materijala na području Njemačke (Bayern) za potresom pogođeno područje što uključuje cigle, OSB ploče, materijal za struju, sobna vrata, pločice i dr.

 

„Na terenu smo od trenutka katastrofalnog potresa, a trenutno zbrinjavamo 120 obitelji na području Petrinje i okolnim naseljima, a kako bi pomoć bila distribuirana na prava mjesta, surađujemo s predsjednicima mjesnih odbora; Donja Bačuga, Gornja Bačuga, Luščani, Hrastovica, Pecki, Gore, Jošavica te svakodnevno opskrbljujemo ljude koji su pogođeni potresom. Također, opskrbljujemo Češko selo – prognaničko naselje, Bolnicu Sisak, Bolnicu Petrinja i nekoliko staračkih domova.“, istaknuo je Rene Cipovec, predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

 

Podršku roniocima pružile su i brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata te Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

„Ovdje se nalazimo od prvog dana katastrofe, obzirom da smo vezani za ove prostore jer smo i sudjelovali u oslobađanju Banovine u vojno redarstvenoj akciji Oluja, a kao što kaže Sveta Majka Terezija: Nemojte čekati vođe nego učinite to jedan drugome, kao čovjek čovjeku“, rekao je Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

 

Kontakt za medije:

Andreja Vedrina, dipl.oec., voditeljica protokola i odnosa s javnošću

E: voditelj@promocija-ronjenja.hr