Shadow

OSMICA

Na kraju konopa formira se poluvoj, a zatim se živim krajem oko mrtvog kraja konopa napravi još jedan (sl. 1),

te se kraj provuče kroz prvi poluvoj i zategne (sl. 2). Dakle vezuje se kao i OBIČNI GROP samo što prije provlačenja kraja konopa kroz petlju oko mrtvog kraja se napravi još jedan poluvoj.

     Drugi način vezivanja OSMICE koristi poluvoj na kraju konopa koji se oko mrtvog kraja zakrene za puni krug (sl. 3), a zatim živi kraj provuče kroz tako formiranu petlju (sl. 2).

     OSMICA se može vezati i na konopu bez kraja, ukoliko se želi negdje na konopu dobiti nepomična petlja. Na željenom mjestu konop se presavije i njime na vrhu formira poluvoj. Poluvojem se simulira živi kraj konopa i grop veže gore navedenim načinom (sl. 4).

     Može se vezati i kroz kariku. Kraj konopa najprije se provuče kroz kariku, a zatim veže OSMICA kojoj živi kraj ostane uštipnut između karike i petlje gropa (sl. 5).

Ovako vezana osobito je pogodna tamo gdje između karike i mrtvog kraja konopa treba minimalna udaljenost. Naročito je primjenjiv kod vezivanje papagaje za bracu špinakera. Volumen OSMICE ne dozvoljava karici papagaje da se zaglavi kroz tangun, a opet drži minimalnu udaljenost između tanguna i roglja špinakera što dozvoljava oštriju vožnju uz vjetar špinakerom.

Osmica je vrlo čvrst i siguran grop, a opet dovoljno lagan za odvezivanje jer se zatezanjem zateže samo prvi poluvoj. Osim što je jednostavan za vezivanje i odvezivanje, zategnut je dovoljno širok te vezan na kraju konopa služi kao osigurač od izvlačenja kraja konopa iz vodilice ili koloturnika.

OSMIČARSKI GROP je naziv koji skauti koriste za ovaj grop. Vezuju ga na kraju konopa da se konop ne rasplete ili da se ne izvuče iz rupe naprtnjače. Koriste ga i za vezivanje kraja konopa za neki predmet ili kroz kariku. Tako vezanog nazivaju ga PETLJA S OSMIČARSKIM GROPOM.

Tekst i fotografije: Damir Višić