Shadow

Poziv na popunjavanje ankete

Građanska inicijativa za razvoj otoka Drvenika Velog poziva stanovnike i ljubitelje otoka Drvenika Velog da pristupe popunjavanju anonimne online ankete od 21.03. do 21.04.2021. godine.

Rezultati ankete bit će predani Mjesnom odboru Drvenika Velog, Gradu Trogiru i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Cilj provođenja ove ankete je da se uzmu u obzir potrebe otočana i pokrene revitalizacija otoka te da se njezini rezultati koriste kao glavna podloga pri izradi prve Strategije održivog razvoja otoka Drvenika Velog, koja se izrađuje sukladno Zakonu o otocima i Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Srednjodalmatinski otok Drvenik Veli površine 12 km², obilježen promjenjivom demografskom sudbinom kroz vjekove, sa oko 1.500 stanovnika na početku XX. stoljeća, danas sa oko 150  prijavljenih stanovnika, dijeli sudbinu mnogih, nekad vitalnih otoka koje je politički zaborav tijekom zadnjih desetljeća potisnuo na rub društvene pozornosti.

Dok je generacija naših roditelja odlazak sa otoka u grad vidjela kao napredak i boljitak, kao bijeg od ekonomske i intelektualne neimaštine, današnja generacija, živeći u Hrvatskoj i u velikim gradovima širom svijeta vidi vrijednost i resurse otoka. Naša generacija shvaća njegov potencijal da omoguci život vrijedan života a ne obilježen devastacijom, kratkoročnim akcijama i nedostatkom vizije te strateškog i projektnog menadžmenta razvoja otoka.

Danas, zahvaljujući Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske i Zakonu o otocima, nužna je izrada strategije razvoja jedinice lokalne samouprave Grada Trogira koja uključuje otoke Drvenik Veli i Drvenik Mali.

Očekuje se da će Plan razvoja Splitsko-dalmatinske županije biti izrađen do ljeta, a najkasnije do kraja 2021. godine.

Kako bi građani mogli aktivno sudjelovati u oblikovanju strategije održivog razvoja otoka Drvenika Velog, prvi korak je utvrditi njihove potrebe i želje, doznati njihovu percepciju kvalitete života na otoku, što prepoznaju kao prednost, a što kao nedostatke i glavne probleme.

Foto: novasol.hr 

Naime, ovakva istraživanja daju nam neprocjenjiv uvid u naš sustav vrijednosti i stavove o društvenim pitanjima kao što su povjerenje u politiku i institucije, dobna i spolna diskriminacija, zdravstvena, socijalna i ekonomska politika, klimatske promjene i druga važna društvena pitanja. Uvijek je dobro znati kako drugi oko nas razmišljaju, a uvid u javno mnijenje od iznimnog je značaja i za političare.

Zbog toga Građanska inicijativa za razvoj otoka Drvenika Velog provodi anonimnu online anketu čiji bi rezultati trebali biti, što ovisi o političkoj volji, jedan od glavnih elemenata za izradu Strategije održivog razvoja Drvenika Velog, a u cilju revitalizacije otoka i očuvanja njegovog ekološkog sustava.

Pozivaju se svi ljudi koji su na neki način povezani sa otokom Drvenikom Velim (rodom, imovinom, prijateljstvom sa otokom) da se uključe u istraživanje i pristupe ispunjavanju ankete.

Također molimo da mlađi pomognu starijima koji nemaju pristup internetu da upišu njihove odgovore u upitnik.

Upitniku se može pristupiti putem sljedeće poveznice: www.zirona.org/ankete

Pristup istoj poveznici bit će objavljen putem društvene mreže Facebook, u grupama “Drvenčani” te “Otok i otočani Velog Drvenika”.

Rezultati istraživanja bit će predani Mjesnom odboru Drvenika Velog, Gradu Trogiru i Splitsko- dalmatinskoj županiji te će biti objavljeni na web stranici www.zirona.org/ankete i u Facebook grupama “Drvenčani” te “Otok i otočani Velog Drvenika’’.