Shadow

Aquarium Pula

Mnoštvo ljudi akvarijsku djelatnost oduvijek povezuje s osmišljavanjem i prikazivanjem izložbi za posjetitelje, omogućujući im dobar provod, razonodu, lijepi pogled i ponešto edukacije o životu u svjetskim oceanima. Međutim, akvariji u 21. stoljeću postali su puno više od toga. Ovakva su mjesta  postala vodeće institucije kada je riječ o informiranju javnosti o naglim promjenama u morskim ekosustavima koje novo vrijeme i antropogeni pritisak donosi, ali i o konkretnim poduhvatima u vezi zaštite ciljanih vrsta ili staništa u svrhu očuvanja podmorja i prirodnih bogatstava koje nam podmorje nudi.

Još od 2000. godine, kada je prvi puta otvoren za javnost, Aquarium Pula svoje resurse ulaže u edukaciju i zaštitu našeg mora, a neposredno i svjetskih oceana o kojima svi u konačnici posredno ili neposredno ovisimo. Vlasnica ove hvale vrijedne tvrtke je dr.sc. Milena Mičić, dipl. biol., koja u svojoj znanstvenoj karijeri dugoj 18 godina u Centru za istraživanje mora u Rovinju, Institut „Ruđer Bošković“ bilježi znanstvena dostignuća iz područja ekotoksikologije mora. Otvorivši akvarij u Puli u austrougarskoj utvrdi Verudela iz 1886. godine, ubrzo postaje i punopravna članica Europske unije akvarijskih kuratora (E.U.A.C.), a nagrađena je i za najuspješniju poduzetnicu u 2016. te kao finalistica za inspirativnu poduzetnicu u 2018. godini. Održivost poslovanja tvrtke temelji se prvenstveno na reinvestiranju cjelokupne dobiti svake godine, ali i na praćenju te usklađivanju s novim trendovima akvarijskog predstavljanja, društvenoj i ekološkoj odgovornosti prema zajednici, ali i prema zaposlenicima.

Tijekom provedbe akvarijske djelatnosti, od 2000. godine do danas, kontinuirano se provodi obogaćivanje i unaprjeđenje akvarijskih postava kako bi posjetitelju svaki dolazak bio drugačiji te kako bi sam akvarij mogao pratiti trendove i informirati zajednicu o trenutnom stanju svjetskih oceana. Osmišljavanje tematskih izložbi Aquariuma Pula u projektima uvijek uključuje modernizaciju akvarija i revitalizaciju austrougarske utvrde u kojoj se nalazi, a najbolji primjer takve sinergije je projekt proveden 2017. godine pod nazivom „Rekonstrukcija topničkog bloka“. Tim se projektom vratio originalni sjaj utvrde zahvaljujući postavljanju željezne kupole na krovištu, a akvarij je u sklopu zahvata postao bogatiji za tri velika akrilna bazena zapremnine od 50 kubika. Tada započinje novo razdoblje modernizacije akvarijskih izložbi, a postavi se postepeno unaprjeđuju uvođenjem noviteta u akvarijskoj tehnologiji. Zahvaljujući sveobuhvatnoj modernizaciji, posjetitelji imaju mogućnost pogledati sve izložbe u novome ruhu. Na zanimljiv, ali i vrlo stručan način, akvarij prikazuje pretežito jadransko-mediteranski zavičajni postav, ali i postav tropskih morskih i slatkih voda, postave europskih rijeka i jezera te sjevernih mora. Uređena utvrda s akvarijem svake godine privlači sve više posjetitelja i postaje nezaobilazna atrakcija Pule, što potvrđuje i porast broja posjetitelja iz godine u godinu; 180 000 posjetitelja u 2019. godini!

Aquarium Pula s vremenom postaje vodeća institucija u RH za očuvanje morskog života zbog konzervacijskih aktivnosti koje aktivno provode; za zaštitu ugroženih vrsta poput morskih kornjača, hrskavičnih riba, tropskih i jadranskih koralja, plemenitih periski i drugih organizama. Naime, akvarij od samog početka svog djelovanja, u Centru za oporavak morskih kornjača oporavlja jedinke glavate želve te je po tome prepoznat diljem Hrvatske.

Danas je ujedno i najveći rehabilitacijski Centar na istočnoj obali Jadrana koji je do sada oporavio više od 170 jedinki. Biologija glavatih želvi, rad i dostignuća Centra te način postupanja u slučaju pronalaska ozlijeđenih jedinki opisani su u novoj brošuri „Spasi. Oporavi. Oslobodi.“, sufinanciranoj od strane grada Pule 2019. godine.

Uz prepoznatljiv rehabilitacijski Centar, Aquarium Pula provodi i nove konzervacijske projekte. Za akvarij, 2020. godina rezultirala je neočekivano uspješnom sezonom i realiziranim, prethodno isplaniranim projektima. Osim planiranog, 2020. godina je obilježena i uspješnim uzgojem raža kamenica te pravovremenim uspostavljanjem prijeko potrebnog „Utočišta za plemenite periske“.

Time su raža kamenica Srećko i spašene plemenite periske ubrzo postali „glasnogovornici“ za očuvanje zdravlja Sredozemnog mora. Uz dozvolu Ministarstva, provest će se introdukcija juvenilnih raža kamenica u divljinu s ciljem povećanja brojnosti njihovih populacija, dok će se plemenite periske nastaviti kontinuirano zbrinjavati u skladu s protokolima europskih institucija. S osnovnom namjenom podizanja razine svijesti o potrebi zaštite i cjelovitog očuvanja okoliša kao i životinjskog svijeta, nezaobilazan segment Aquariuma Pula je edukacija šire javnosti kroz brojne akvarijske izložbe koje akvarij nudi kroz dugogodišnji edukativni program „Plava škola“ za učenike i studente.

Sinergijom atraktivnog životinjskog svijeta, modernizacije prikaza izložbi, edukacije te zaštite vrsta i staništa koje jedan akvarij prikazuje, stvorila se jedinstvena turistička atrakcija, sinergija kulturne i prirodne baštine, koju je danas nemoguće vidjeti bilo gdje drugdje u svijetu.

U vremenu ubrzanih ekoloških, društvenih i tehnoloških promjena, svjetski akvariji se razvijaju prateći i usklađujući se s potražnjom i očekivanjima zajednice. Nove se generacije, preplavljene  informatičkom tehnologijom, ipak okreću prirodi, dok priroda pod pritiskom modernizacije i globalizacije propada. U tom kolapsu događaja akvariji su, poput Noine arke, postali vodeće institucije u očuvanju morskih vrsta i ekosustava. Potaknut zbivanjima, Aquarium Pula je osmislio projekt „Morski konzervacijski centar Punta Blue“, poduzetnički pothvat na novoj lokaciji („Greenfield Project“) koji će ujediniti akvarij, centar za zaštitu vrsta, obrazovanje javnosti i znanstveno istraživanje, nadamo se u bliskoj budućnosti.

Tekst: Žana Moslavac; aquarium.hr

Fotografije: Aquarium Pula

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije