Shadow

SVJETIONIČKI LIBAR MALI

“Svjetionički libar mali”, autora Vedrana Trgovčića, knjiga koja će vas voditi kroz svjetioničko vrijeme i prostor, po prvi puta tako cjelovit, kronološki prikaz početka i razvoja MODERNE FAROLOGIJE na istočnojadranskoj obali.

Projekt pod radnim nazivom “Lanterne” započet 2001. godine, baziran je na arhivskim i terenskim istraživanjima svjetioničarstva na istočnoj obali Jadrana, na dosad neistraženoj povijesti od početka XIX. stoljeća do današnjih dana. Ovaj pomno izgrađeni mozaik protkan neizmjerno velikim brojem dokumenata, arhitektonskih nacrta, svjetioničara, njihovih obitelji i tisuća neispričanih priča stvara cjelokupni uvid u pregled modernog svjetioničarstva naše obale i predstavlja novu, iscrpnu sliku tog intrigantnog mikrouniverzuma, neizbježnog u proučavanju  povijesti naših prostora XIX i XX stoljeća.

Na temelju neobjavljenog arhivskog materijala iz privatnih i državnih arhiva: nacrta, tlocrta, ugovora, pisama svjetioničara, službene korespondencije, fotografija svjetioničara i njihovih obitelji, knjiga “Svjetionički libar mali” ispisuje veliku priču o dosad neispričanoj povijesti Jadrana.

Sastoji se od dva velika dijela od kojih prvi obuhvaća cjelokupnu povijest svjetioničarstva od antike do današnjih dana, dok je drugi dio knjige, iako nosi naslov “Lanterne danas”, svojevrsna potvrda neodvojivosti prošlosti i sadašnjosti. Popraćen velikim brojem fotografija danas postojećih svjetionika na istočnoj obali Jadrana, prikazuje njihovo današnje stanje uz opis glavnih karakteristika te uključuje kratka svjedočanstva svjetioničara kroz povijest.

Upoznajte i otkrijte zanimljiv dio naše povijesti, upoznajte ljude koji su bili glavna karika u stvaranju naše bogate pomorske tradicije i kulturno-povijesne baštine Jadrana i Mediterana. Projekt Galiola – Pharology Virtual Museum je većim djelom financiran vlastitim sredstvima.

Nakon uspostavljanja Muzeja sve je spremno za objavljivanje prve monografije. Nadamo se da ćete uživati u daljnjoj plovidbi sa nama.

Knjiga koja je pred nama je daljnji korak u pravcu sistematiziranja teme i predstavlja novi i detaljan doprinos. Autor je uložio mnogo truda oko prikupljanja građe njenog sređivanja i tumačenja. Posebno su vrijedni brojni grafički prilozi od kojih se neki po prvi put objavljuju.” dr. sc. Stanko Piplović

Zakopavši duboko u arhive, autor je s mnogo snage, strpljenja i ljubavi spram ovom pozivu ispunio pričama Svjetioničarski Libar (navodno mali) koji govori o povijesti izgradnje svjetionika na istočnojadranskoj obali i o sudbinama malih ljudi koji su bačeni u surovu osamu da bi pronašli svoj životni put i osjetili dodir prirodne ljepote. “ kap. Damir Grbas, voditelj Plovnog područja Zadar, u mirovini

Knjiga se može rezervirati putem privatne poruke na stranici Galiola Pharology Virtual Museum ili mailom na galiolamuseum@gmail., narednih sedam dana:

—> tiskana verzija na hrvatskom ili engleskom jeziku po promotivnoj cijeni od 370,00 kn (uključeni troškovi dostave unutar Hrvatske)

—> elektronska verzija po cijeni od 100,00 kn (na hrvatskom ili engleskom jeziku)

S obzirom da se radi o pretprodaji pred tisak, datum isporuke i način plaćanja biti će naknadno definirani, a o svemu ćemo Vas detaljno obavijestiti po završetku promocije.

Pratite nas na našoj Facebook stranici www.facebook.com/galiolapharologyvirtualmuseum, pripremamo vam puno noviteta.

 

Uvez: Tvrdi uvez Format: 300 x 245 mm Broj stranica: 380 str.

Jezik: hrvatski i engleski

Cijena: 440,00 kn

Nakladnik: Galiola – Pharology Virtual Museum

 

Još informacija o knjizi možete vidjeti OVDJE