Shadow

Za godinu dana novi trajektni pristan na otoku Kapriju

Lučka uprava Šibensko-kninske županije provodi projekt izgradnje novog trajektnog pristana na Kapriju vrijedan 24.072.345,21 HRK
Protekla dva mjeseca su intenzivirani pripremni radovi organizacije gradilišta za početak građevinskih radova na izgradnji novog trajektnog pristana u luci Kaprije. Potpisan je ugovor s izvođačem Zajednicom ponuditelja AQUA MONT SERVICE d.o.o. Beograd i AQUA MONT SERVICE d.o.o. Split, izvršen je postupak uvođenja izvođača u posao i primopredaja gradilišta. Početak zemljanih radova i dolazak teške mehanizacije na Kaprije se očekuje početkom iduće godine. Ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi 22.063.008,80 kuna, a rok za završetak radova je godina dana. Novi trajektni pristan duljine 55 m i širine 6,0 m, s manipulativnim platoom površine 2.300 m2 gradi se u sklopu projekta „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije” kojega provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije.

Iako je na početnoj konferenciji projekta završetak radova na gradnji pristana najavljen za lipanj ove godine procedura javne nabave i odabira izvođača neočekivano se otegla. Naime, tek na petom javnom pozivu posao građenja je povjeren zajednici ponuditelja AQUA MONT SERVICE d.o.o. Beograd i AQUA MONT SERVICE d.o.o. za usluge, Split.
Trajektni pristan na Kapriju biti će sagrađen na lokaciji 700 m izvan središta mjesta kako bi se osigurale dubine po trasi gata od minimalno 5,0 m, što omogućuje korištenje trajekata dubljeg gaza, stabilnijih i otpornijih na vremenske nepogode, a što će značajno smanjiti broj otkazanih linija i za otok Žirje. Izgradnjom trajektnog pristana izvan središta mjesta smanjiti će se prometno zagušenje i gužve u području luke i središta mjesta. Ujedno se smanjuje razina buke u središtu mjesta i zadržava mirna pješačka zona unutar koje se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, kulturni i drugi sadržaji.

Projekt „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije” sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda, a provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.072.345,21 HRK. Ukupno trajanje projekta je 42 mjeseca.