Shadow

Odlazak na offshore ronjenje u Covid uvjetima

Kad i ne želiš otputovati, često moraš, pa će reći “blago tebi, svašta vidiš”, a mi bauštelci koji putujemo samo zbog posla vidimo samo aerodrome, ponekad hotele, radničke kampove, brodove i srećom more.

Za put bilo kamo iz Hrvatske neophodan je Covid test negativnog rezultata bez kojeg vas neće pustiti u zrakoplov, a koji vrijedi 96 sati od trenutka uzimanja brisa, izdavanje nalaza može se rastegnuti i do 48 sati, pa ostaje malo vremena za potvrditi let i stići na vrijeme na posljednje odrediste.

U ovakvim slučajevima vise nije bitna cijena karte već let najkraćeg trajanja.

Za put u  Abu Dhabi, iako je UAE, neophodno je odležati u susjednom Dubai-u 2 tjedna o svom trošku.  Niste u karanteni, slobodno se krećete po cijelom gradu (nosite putovnicu i vizit-kartu hotela u novčaniku), ali pri svakom povratkom u hotel mjere vam temperaturu.

Pri ulasku u Abu Dhabi ponovit ćete Covid test, nakon četiri dana opet i još jednom nakon osam dana. Jeftine karte nude letove koji traju i po 35 sati, što znači 2 dana a postoji i mogućnost kašnjenja u dolasku, a let od “samo” 13 sati košta malo kraljevstvo, no nema biranja.

Meni odvratna zgužvana kornjača naziva “MZLZDrFT & unuci & ZDH” koja je zamijenila simpatičan aerodrom Pleso je postao neugodan i nespretan aerodrom za nas putnike, ali srećom osoblje je ostalo jednako ljubazno, spretno i beskrajno uslužno, pa preboliš ono sto ti se ne sviđa.

Nazoveš, ugodan glas ti sve objasni i još ti da savjete koje nisi ni tražio, jer oni znaju da ti to može biti korisno (vrijedi za SVE na Plesu, a ovaj put javni komplimenti “KLM” djelatnica/ima).

Let k’o let, osim sto po Murphy-evim zakonima na letu od 7 sati jedino tvoj ekran ne radi.

Obzirom da nam viza nije potrebna, sad je trenutak za posjetu ovom gradu (onima koje to veseli ili onima koji traže posao) jer su cijene hotela neočekivano niske, 4 **** , XL krevet, uredno i čisto, osoblje ljubazno kao na Plesu, 300m do supermarketa, bez hrane košta uključujući poreze i boravišne takse, ispod 30 U$D dnevno. Mnogi nude i sobe za pušače !!!!!!!

Cijena obroka u hotelu varira od 10 do 20 U$D, ali lokalni indijski restorani nude sličnu hranu za polovinu cijene.  Svi hoteli imaju besplatan WIFI pristup internetu kao i SVE OTVORENE URBANE POVRSINE po gradu, ali ostajete li duže isplati se kupiti lokalnu SIM karticu za 55 U$D koja uključuje 8 GB internet prometa (korisno je ako izlazite iz grada u ruralne zone osobito zbog navigacije da se možete vratiti “kući”) i 170 minuta poziva unutar države, aktivna je za pozive prema kući ali jasno da to brže troši balans, no opet je jeftinije nego zvati s hrvatskog broja.

Uobičajene aplikacije E-mail, viber, whatsapp, facebook rade ponekad malo usporeno ali ipak uvijek rade. Imate li “dual SIM ” telefon, trebat će posebna aplikacija kako bi se OBA broja mogla koristiti na viberu i whatsapp-u u istom telefonu.

Spremate li se na offshore morat ćete kupiti android (zbog pristupa internetu) BEZ kamere i GPS-a, kineska verzija košta 50-100 U$D, radi odlično, ne zaboravite ukloniti kameru s laptopa i spremiti je zajedno s računom iz servisa koji ju je iščupao. Inače riskirate busenje objektiva kamere bez obzira sto vam time može uređaj biti nepovratno uništen.

Pri ulasku kontrole putovnica i prtljage su neminovne, ali zaista ne kompliciraju, nisu reagirali na nekoliko kilograma pršuta koje nisam ni kamuflirao, na izlazu je duty free shop gdje svaki stranac smije kupiti do 5 boca alkoholnih pića bez obaveze da ih ikome prijavljuje i ponijeti u hotel. Neki hoteli imaju ponudu sličnu našim barovima i kafićima ali ne da mi se to istraživat, a za strance (koji nisu muslimanske vjere) postoji i mogućnost “license to drink”, znači dozvola ili što već za kupovinu alkoholnih pića, koga zanima naći će na internetu.

Taxi od aerodroma do hotela će oteti oko 40 U$D, plaćanje u AED ali prihvaćaju i dolare, račun šalju E-mailom ako im date svoju adresu.

Neki hoteli nemaju mogućnost mijenjanja stranih valuta pa na aerodromu treba odmah promijeniti nekoliko stotina dolara, U$D je bolje prihvaćen od € i povoljniji je tečaj, a o kunama ne razmišljati.

VISA kartice naših banaka i sve kreditne kartice prolaze svugdje. Ne zaboravite da je devizni račun koji podržava karticu vezan za JEDNU valutu, znači i ako je u € a nema te ih, iako imate hrpu U$D ili nečeg drugog, kartica je beskorisna. Jasno, pripremiti punomoć nekom, samo ne bivšoj….

Može se uštediti na hrani birajući indijske trovačnice, ali problem je da Indijcima morate na engleskom jeziku naručiti odabrano i uvijek dobijete nešto drugo. Ipak, recept je jednostavan, odabereš nešto najodvratnije iz menia i dobit ćeš nešto jestivo.

Obzirom da se ne jede po restoranima već je “food to go” ili “delivery”, piće je isplativije kupiti u trgovini i zajedno s obrokom donijeti u sobu.

Nitko ne pakira vrećice sa soli i paprom u te pakete, a neki ni plastični pribor za jelo.

Zgodan je napredak koristeći whatsApp, pošalješ poruku s šifrom artikla (jasno onog koji ne želiš) i “google maps” poziciju/adresu i zovu nekoliko minuta prije dostave. Treba imati spremljen prebrojen novac jer cesto nema vraćanja ostatka. Obavezna maska na licu prilikom preuzimanja jer inače ostaješ gladan.

Male trgovinice, supermarketi i shopping centri su odlično snabdjeveni pa je odlazak u kupovinu zapravo ugodan, ali ostajete li duže usporedite cijene jer marže znaju biti vrlo različite.

 

Tekst i foto: Davor Majkić