Shadow

Narval 535

Kakav je  to Narval 535? Uvoznik za Hrvatsku je Diffusion, odnosno dečki iz Granda-suba pa je najbolje popričati s Davidom, koji je i sam novi vlasnik jednog Narvala:

Narval 535 postoji preko jednog desetljeća, ali ja nisam čuo za njega. Imao sam nekoliko Bostona 15 i 17 koji imaju gotovo kultni status među podvodnim ribolovcima, ali imaju i nekoliko mana. Prije svega, treba im dosta konjskih snaga, gavoni su mali.. itd.  U sasvim slučajnom razgovoru sa prijateljem Ninom Šarinom dobijem preporuku za Narvala i  link gdje je netko u Srbiji napravio brod sličan Bostonu. Nakon par minuta okrenem broj s Internet stranice i javi se brodograditelj kojeg sam zamolio za par minuta vremena … i razgovor je trajao sat i pol srećom preko Vibera…

Nakon svega par dana krenuo sam za Beograd kako bi opipao brod i kada sam došao imao sam što vidjeti.

Tamo je Narval bio ikona, jednostavno bilo ih je po cijelom Dunavu, desetak čamca bilo je spremno za isporuku i još toliko u procesu proizvodnje.

Stvar koja mi je bila fascinantna je finiš broda, kao da gledam Bostona koji je tek iz tvornice izišao 80 tih godina…

No nakon tog ugodnog iznenađenja,  proizvođač nam je pokazao kontra kalupe i nekoliko tajni koje čini ovaj brod zaista posebnim.

Brodovi su rađeni vinilesterskom smolom u 3D infuziji kako bi sa čim manje kilograma dobili što veću krutost.

Proizvođač daje petogodišnju garanciju na trup.

Meni osobno najbitnija stavka je što je čamac duži za gotovo 35 cm i sa gotovo jednim kubikom više prostora unutar broda i konzoli nego što to ima npr. Boston 17.

Odmah smo dogovorili  uvoz jednog čamaca u Hrvatsku uz neke preinake.

Za podvodni ribolov moramo imati mjesta pogotovo ako nas je tri smo na brodu pa zajedno sa opremom moramo imati dovoljno mjesta za hodanje. U mom modificiranom modelu podigli smo konzolu i sjedalo za nekih tridesetak centimetara pa smo tu mogli ugraditi rezervoar od 90 litara.

Ispod sjedala ostaje nam još i mjesta za npr. tri seta maski, disalica, olovnica i jacketa.  Preinakom sunčališta dobili smo prostor za ugradnju jacere od 75 litara što će cijeniti svi ribolovci.

Bez obzira na to, po čamcu možemo komotno hodati, čak i u odijelima. Protuklizna podloga je dobra, i nismo imali problema s kretanjima ni u uvjetima nošenja  čarapa namočenih šamponom.

Ispod sunčališta stane i do desetak pušaka tako da u fazi ronjenja troje ribolovaca može samo izvlačiti željenu dimenziju i vračati istu na mjesto kako ne bi smetale na palubi.

Osim 100 % iskorištenog prostora imamo i prednji gavon, ispod kojeg imamo šest pojaseva za spašavanje, tri sidra i kantu s 15 litara goriva i još neke sitnice.

Još jedna prednost ovog broda su unutarnje komore u zatvorenim ćelijama koje čine ovaj brod nepotopivim po Germanischer lloyd-u.

Brod je skoro 200 kg lakši od Bostona 17 kao i od većine čamaca na tržištu u toj klasi a mnogo je prostorniji i lakše izglisira čak i sa 40 KS.

Idealan motor može varirati ovisno o načinu ribolova i podvodnog ribolova ali u principu možemo preporučiti motore od 60-90 KS.

Na isti se može postaviti i pomoćni motor bez bojazni jer je krmeno zrcalo prilično ojačano.

Prilikom testnih vožnji, čamac je uspio s tri osobe i nešto opreme pogonjen Yamahom 70 postići brzinu od 33 čvora.

Cijena novog plovila je od 7.000 – 8.500 eura, što naravno ovisi o opremljenosti čamca (inox, jastuci itd.), a za sve dodatne informacije kontaktirajte (grandasub@gmail.com).

 

DUŽINA : 535 cm
ŠIRINA : 190 cm
GAZ: MIN-MAX 12 – 33 cm
VISINA TRUPA 55 cm
UKUPNA VISINA KONZOLE 120-150 cm
BROJ PUTNIKA 6
TEŽINA 350 – 400 KG

 

Tekst i fotografije: David Počekaj